Wat is precies “allergeenvrij”?

Eigenschap Allergeen

Allergenen zijn eigenlijk onschadelijke stoffen uit onze omgeving, maar ze worden door het menselijk organisme als vreemd herkend en veroorzaken een reactie van het immuunsysteem. In tegenstelling tot een normale immuunreactie op bijvoorbeeld ziekteverwekkers is de reactie op een allergeen echter duidelijk overdreven.

In principe kan elk voedsel een allergie veroorzaken. De meest voorkomende triggers bij kinderen zijn koemelk, kippenei, soja, tarwe en pinda’s, terwijl hazelnoot, selderij, fruit en vis de meest voorkomende triggers zijn bij volwassenen.

Sinds de inwerkingtreding van de EU-verordening inzake voedselinformatie (kortweg LMIV) moeten de 14 belangrijkste stoffen of producten die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken, in de lijst van ingrediënten worden opgenomen:

  • Granen die gluten bevatten (tarwe, rogge, gerst, haver of hybride soorten)
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda’s
  • Sojabonen
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamia’s of Queensland noten)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfieten
  • Lupines
  • Weekdieren

De Allergene Vrije-Zegel identificeert alle producten die geen van de 14 hierboven genoemde stoffen of componenten bevatten. Voor producten zonder deze informatie worden de mogelijke allergenen afzonderlijk vermeld in de rubriek “Ingrediënten”.

Als u allergisch bent voor een stof die hierboven niet is vermeld, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.