Wat is precies “lactosevrij”?

Eigenschap Lactosevrij

Lactose (melksuiker) is een koolhydraat dat van nature in melk voorkomt en bestaat uit de twee onderling verbonden suikermoleculen glucose en galactose. Terwijl verse melk gemiddeld ongeveer 4,7 g lactose per 100 g bevat, varieert het aandeel in zuivelproducten afhankelijk van de productiemethode. Bij kaas is het bijvoorbeeld afhankelijk van de rijpingstijd: hoe langer de kaas rijpt, hoe meer melksuiker wordt afgebroken door gisting.

In de industriële voedselproductie wordt lactose vaak gebruikt om de consistentie te verbeteren. Daarom wordt lactose vaak verborgen in kant-en-klare maaltijden en sauzen.

Om door de darmen te worden geabsorbeerd, moet de geconsumeerde melksuiker eerst worden afgebroken in de samenstellende delen. Dit gebeurt in het slijmvlies van de dunne darm door het enzym lactase. Een gebrek aan of verlies van activiteit van lactase leidt tot lactose-intolerantie. De onverteerde lactose bereikt dan de dikke darm waar het door bacteriën wordt gefermenteerd. Hierbij komen verschillende stoffen en gassen vrij die klachten veroorzaken zoals buikpijn en winderigheid. Bovendien bindt de onverteerde lactose meer water en kan het leiden tot diarree. In Duitsland is het aandeel van de lactose-intolerantie ongeveer 20%. In Azië daarentegen, waar melk en zuivelproducten van oudsher niet als basisvoedingsmiddelen worden beschouwd, ligt de incidentie boven de 90%.

Het lactosevrije zegel van BioProphyl® identificeert alle producten die geschikt zijn voor een lactosevrij dieet.

Belangrijk: melk en zuivelproducten zijn waardevolle bronnen van calcium. Voor degenen die een dieet met een laag zuivelgehalte volgen, is het raadzaam om te zorgen voor een voldoende toevoer van dit mineraal. Goede bronnen van calcium zijn bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool, maar ook sinaasappels en kiwi’s. Het Sango koraal wordt met name aanbevolen voor suppletie.