Wat is “vegetarisch”?

Eigenschap Vegetarisch

Het woord vegetarisch is afgeleid van de Latijnse woorden “vegetare” (verlevendigen) en “vegetus” (vers, levendig). Daarom eten vegetariërs, naast plantaardig voedsel, alleen producten die afkomstig zijn van levende dieren, zoals eieren, melk en honing. Afhankelijk van het aandeel van dierlijk voedsel in de dagelijkse voeding kunnen drie hoofdvormen worden onderscheiden:

  • Ovo-lacto-vegetariërs consumeren naast plantaardige voedingsmiddelen ook melk en zuivelproducten en eieren.
  • Lacto-vegetariërs consumeren zowel plantaardige voedingsmiddelen als melk en zuivelproducten.
  • Veganisten leven uitsluitend van plantaardig voedsel. Melk en zuivelproducten, eieren en ook honing worden afgekeurd.

In het kader van een vegetarisch dieet wordt met name aanbevolen om te zorgen voor een voldoende toevoer van de voedingsstoffen ijzer, jodium, vitamine D, zink en omega-3-vetzuren. Een evenwichtig en gevarieerd vegetarisch dieet, rekening houdend met de hierboven genoemde “kritische” voedingsstoffen, zorgt voor een optimale toevoer van voedingsstoffen.

Het BioProphyl® veggiezegel identificeert alle producten die geschikt zijn voor een vegetarisch dieet.