Maca BIO
 • 500 g Macawortelpoeder uit gecontroleerde biologische teelt, gecertificeerd volgens EC-Eco-VO, DE-ÖKO-013
 • de combinatie van rode, gele, zwarte en paarse Maca-wortels verenigt de rasspecifieke eigenschappen in één product
 • Kwaliteit van rauw voedsel
 • 100% veganistisch
Artikelnummer: 8378
Inhoud: 500 g
Prijs:
€ 24,72 (€ 49,44 / 1 kg)
 • Koop 2 voor € 23,73 per stuk.
  U bespaart 4%
  (€ 47,90 / 1 kg)
 • Koop 4 voor € 22,74 per stuk.
  U bespaart 8%
  (€ 45,90 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Maca BIO Macapoeder van gecontroleerde biologische teelt

Maca (Lepidium meyenii, synoniem: Lepidium peruvianum) groeit in de wilde plateaus van de Peruaanse Andes en kan terugblikken op een lang traditioneel gebruik op voedings- en medisch gebied. De naam ervan verraadt al veel, want het is samengesteld uit de lettergrepen "ma" ("van hogere hoogtes") en "ca" ("voedsel dat versterkt").

Volgens de legende ontdekten de Peruaanse inwoners in de 16e eeuw toevallig de Macaknol: de Spaanse veroveraars duwden de lokale boeren steeds verder terug in de hoge plateaus van de Andes om de vrijgekomen ruimte voor zichzelf te gebruiken. Maar de dieren van de boeren waren niet zo vruchtbaar als in het dal vanwege de barre klimatologische omstandigheden op de plateaus. De herders in de bergen raadden de boeren daarom aan om de Macaknol in het voer van hun dieren te mengen - en het aantal nakomelingen zou weer zijn toegenomen

Eheringe

De Inca's, inwoners van de Andes, gebruiken de knol al eeuwenlang als waardevol en verkwikkend voedsel. Tot op de dag van vandaag is het in veel dorpen in de Andes gebruikelijk dat de consumptie van Macapoeder uitsluitend is voorbehouden aan echtparen. De lokale bevolking consumeert de Macawortel ofwel vers na verhitting, ofwel in gedroogde en gemalen vorm.

Het bijzondere van de wortelbol

Maca Knolle

De Macawortel behoort tot de kruisbloemige plantenfamilie, die sinds mensenheugenis in de Peruaanse Andes op meer dan 4.000 m hoogte groeit. Daar wordt het blootgesteld aan extreme klimatologische omstandigheden, omdat het bestand moet zijn tegen sterke wind, schommelende temperaturen en intensief zonlicht. In de loop van de tijd heeft het zich dus ontwikkeld tot een zeer robuuste en resistente plant, die wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen.

De eerste schriftelijke beschrijving van de wortel, zonder vermelding van een botanische naam, werd gepubliceerd door Cieza de Leon in 1553. Hij erkende dat de inboorlingen van Peru verschillende wortels consumeerden als onderdeel van hun dagelijks dieet. Pater Bernabé Cobo gaf de plant voor het eerst een naam in 1653 en beschreef de buitengewone eigenschappen ervan. Dit laatste heeft hij te danken aan de veeleisende teeltomstandigheden, die hem dwingen om verschillende vitale stoffen in zijn ondergrondse penwortelknol te accumuleren om zich te kunnen reproduceren. Het gebruikt zijn voordelen niet alleen voor zichzelf, maar geeft ze ook door aan mensen en dieren die ze consumeren

Rijk aan secundaire plantaardige stoffen

Macawortels zijn rijk aan secundaire plantaardige verbindingen die in geen enkele andere plantensoort voorkomen, zoals Macaeen, Macamiden en Maca-alkaloïden. Dit zijn vooral specifieke zogenaamde glucosinolaten (ook bekend als mosterdolieglycosiden) en imidazoolalkaloïden. Dit zijn zwavel- en stikstofhoudende verbindingen die doorgaans in kruisbloemige planten voorkomen en dus ook in mosterd, tuinkers, kool en mierikswortel. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van de groenterassen en dienen de plant als bescherming tegen roofdieren en plagen.
Daarnaast worden essentiële aminozuren en mineralen zoals calcium, zink en ijzer en kleine hoeveelheden fytosterolen in de Maca knol gevonden.

Een botanische excursie:

Pflant met Hypocotyl

Strikt genomen is Maca geen wortel, maar een kiemstam, een zogenaamde hypocotyl. In de plantkunde verwijst dit naar het gedeelte van de scheutenas dat de kiemkiem met het aanhechtingspunt van de bladeren verbindt. De ondergrondse hypocotyl van Maca vertegenwoordigt het opslagorgaan van de plant, waarin het tijdens de tweejarige groeifase voedingsstoffen accumuleert, die later nodig zijn voor de zaadvorming. De bovengenoemde voedingsstoffen en secundaire plantaardige stoffen zijn dus in bijzonder geconcentreerde vorm beschikbaar. De hypocotyl lijkt visueel op een radijs en is 10 tot 14 cm lang en 3 tot 5 cm breed. Het deel van de plant dat bovengronds is, is daarentegen klein en plat om zich te beschermen tegen de harde wind.


Maca Pulver

Al in de 16e eeuw vervoerden de Spaanse veroveraars de wortel, die ze "magie voor de liefde" noemden, per schip naar Europa. Maca werd door de toenmalige koloniale meesters zo waardevol geacht dat ze het als een regulier betaalmiddel erkenden. Naast de voedingswaarde is de Maca-fabriek uitgegroeid tot een cultuurgoed uit het Andesgebergte. Geen wonder dat de Zuid-Amerikanen trots zijn op hun Maca. Met ons Maca-poeder willen we deze cultuur wat dichter bij u brengen en u laten delen in de magie van de oude traditie.

In dit land staat de kleine wortelbol bekend als supervoeding en wordt hij niet alleen door sporters zeer gewaardeerd als voedingssupplement. Vanwege zijn eigenschappen heeft de wortelknol ook naam gemaakt als "Andesginseng" of "Peruaanse ginseng". Verschillende studies hebben aangetoond dat elk type maca zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Om het potentieel van elke variëteit optimaal te benutten, gebruiken we Macapoeder gemaakt van gele, rode, zwarte en paarse Maca-wortels in een evenwichtige verhouding.

Kwaliteitskenmerken

Ons Maca-poeder is afkomstig van een Peruaans familiebedrijf, dat zich jaren geleden heeft gevestigd als specialist voor de gecontroleerde biologische teelt en verwerking van inheemse planten. Voor de productie van het poeder worden gele, rode, zwarte en paarse Maca-wortels in een uitgebalanceerde verhouding gebruikt, om de specifieke kenmerken van de afzonderlijke rassen te kunnen gebruiken en een hoogwaardig Maca-poeder te verkrijgen.

De Macawortels worden met de hand geoogst in de maanden juni en juli en worden vlak naast de velden uitgespreid om te drogen. Na ongeveer 10 dagen worden de wortels naar de productielocatie getransporteerd waar ze een tweede keer in de zon worden gedroogd op speciale bastmatten. Zodra een vochtgehalte van ongeveer 35% is bereikt, volgt de laatste droogfase in een ruimte die is uitgerust met speciale UV-filtermatten. In deze beschermde omgeving wordt het vochtgehalte van de Maca-wortels over een periode van ongeveer 80 tot 90 dagen weer teruggebracht tot 25%, zodat de wortels vervolgens worden opgeslagen en pas na ontvangst van onze bestelling tot poeder worden verwerkt.

Om het poeder te produceren worden de knollen eerst met de hand gesorteerd en vervolgens gereinigd en gedesinfecteerd met een biologisch afbreekbaar citroenextract. Met een speciale machine worden de knollen vervolgens tot korrels vermalen en gedroogd bij een constante temperatuur van 40°C gedurende ongeveer vier uur, totdat een maximale restvochtigheid van 7% is bereikt. Door de temperatuur op peil te houden, blijven de waardevolle ingrediënten behouden en wordt door de lage vochtigheidsgraad schimmelgroei voorkomen. Het resultaat is een hoogwaardig Macapoeder in rauwe groentekwaliteit, waarvan de kwaliteit en zuiverheid wordt bevestigd door microbiologische testen en analyses van zware metalen in onafhankelijke Duitse laboratoria

 

Verdere lectuur:

 • Meissner HO et al. (2015): Peruvian Maca: Two Scientific Names Lepidium Meyenii Walpers and Lepidium Peruvianum Chacon – Are They Phytochemically-Synonymous? Int J Boomet Sci 2015; 11(1): 1—15.
 • Gonzales GF (2011): Review Article. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternd Med, 2012, 193496.
 • Gonzales GF (2014): Maca (Lepidium Meyenii Walp), a Review of Its Biological Properties. Rev Peru med Exp Salud Publica, 31(1), 100—10.
 • Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) (2014): Sekundäre Pflanzenstoffe und ihre Wirkung auf die Gesundheit – Eine Aktualisierung anhand des Ernährungsberichts 2012. DGEinfo (12/2014) S178–186.

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product BIO Maca
ingrediënten 100% Macawortelpoeder uit gecontroleerde biologische landbouw.
Ingrediënten die allergieën en intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 500 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem dagelijks een volle theelepel poeder (5 g) met een beetje vloeistof.
Voedingsstoffen per portie Macawortelpoeder 5 g
Voedingswaarden per 100 g
(per portie van 5 g)
Energie 1.646 kJ / 388 kcal (82,3 kJ / 19,4 kcal); vet 1,5 g (< 0,1 g), daarvan verzadigde vetzuren 0,5 g (< 0,1 g); koolhydraten 83,4 g (4,2 g), daarvan suiker 42 g (2,1 g); eiwit 10,1 g (0,6 g); zout 0,1 g (< 0,1 g).
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH- Erlenweg 2 - 56729 Nitz

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse inname niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.