Kurkuma
 • 526,32 mg kurkuma-extract met 500 mg zuivere curcumine per capsule
 • één capsule levert evenveel curcumine als 16.666 mg kurkumapoeder
 • ons 95 %-extract is daarom niet vergelijkbaar met conventioneel poeder
 • geproduceerd zonder additieven
 • Opslagpot met 90 capsules voor drie maanden
 • optimale prijs-prestatieverhouding
Artikelnummer: 3085
Inhoud: 56,2 g
Prijs:
€ 36,60 (€ 651,25 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Dit BioProphyl product is gebaseerd op puur natuurlijke, gecertificeerde ingrediënten uit de conventionele landbouw en is vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Wij raden een regelmatige consumptie aan (gedurende een periode van minstens 3 maanden).

Kurkuma met Bioperine®

„Kruid van het leven“

Heeft u wel eens een origineel Indiaas gerecht gegeten? Als dat zo is, is het zeer waarschijnlijk dat er kurkuma in is gebruikt. Ook bekend als "magische bol", "kurkuma" of "Indiase saffraan", de wortel van het geslacht Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en is een onmisbaar onderdeel van de Indiase keuken als specerij en natuurlijke kleurstof. Het zit ook in veel kruidenmengsels, zoals curry. Curcuma geeft de gerechten een mild kruidige smaak en de typische intensieve geel-oranje kleur. De Indianen gebruiken ook de goudgele kleur van de wortel, bijvoorbeeld om een gele stip op het voorhoofd van hun pasgeboren baby's te schilderen. Door dit religieuze symbool worden zij gezegend met geluk en succes op hun verdere levensweg.

Maar de wortel wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de meest uiteenlopende gebieden en wordt voornamelijk gebruikt voor spijsverteringsproblemen vanwege de goede verdraagzaamheid. De Commissie voor kruidengeneesmiddelen (HMPC) heeft de kurkuma-wortel officieel geclassificeerd als een traditioneel kruidengeneesmiddel (§ 39a Geneesmiddelenwet). De erkenning van de effectiviteit en de veiligheid is gebaseerd op het jarenlange traditionele gebruik ervan.

De bijzondere eigenschappen van de plant

De kurkuma wortel is aangekomen in West-Indië en Zuid-Amerika vanuit zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Volgens de legende werd het in de 14e eeuw vanuit India naar Europa gebracht door de zeeman Marco Polo en is het daar sindsdien steeds bekender geworden. De gele knol heeft ook ons overtuigd en wij willen dit enthousiasme graag met u delen.

Curcuma is een vaste plant. Hij schiet uit een bolvormige onderstam (wortelstok) en ontwikkelt indrukwekkende 2 tot 2,5 m lange, sterk gestalkte en lancetvormige bladeren en een dichte aar met lichtgele tot roze bloemen. De bolvormige wortelstok wordt gebruikt voor de productie van het kruid en ook voor het curcumine-extract. De plant gedijt het beste in tropische gebieden, waar hij voldoende vocht krijgt en tegelijkertijd een constant warm en vochtig klimaat heeft. Het wordt dan ook voornamelijk verbouwd in Indonesische, Indiase en ook Chinese en Zuid-Amerikaanse tropische gebieden. In de Pacific en vooral op de afgelegen eilanden van deze regio's wordt kurkuma ook wel "gele saffraan" genoemd en staat daar bekend als een magische plant. De eilandbewoners dragen zogenaamde saffraanstrips in hun amuletten, die hen moeten beschermen tegen boze geesten.

Curcuma in de traditionele Ayurveda

Ayurveda is een uniek en holistisch concept uit India, dat elke persoon als uniek beschouwt. Centrale elementen van de Ayurveda zijn massage- en reinigingstechnieken, een gefundeerde diëtetiek, uitgebreide kruidengeneeskunde en de spirituele yogabeoefening. Voeding is van bijzonder belang. Een citaat uit Charaka-samhita 1.25.31 zegt: "Alleen door goed voedsel gedijt de mens; slecht voedsel daarentegen veroorzaakt ziekte". Lichaam, ziel en geest moeten een eenheid vormen en op die manier zorgen voor lichamelijk en emotioneel welzijn. Volgens de drie levensenergieën (= "Doshas") in de Ayurveda kunnen individuele therapiemaatregelen en voedingsadviezen worden afgeleid. De drie Doshas omvatten "Vata", "Pitta" en "Kapha", die elk worden gekenmerkt door bepaalde kenmerken en die elke persoon in verschillende verhoudingen in zich heeft. "Vata" combineert de elementen ether en lucht, "Pitta" combineert vuur en water en "Kapha" combineert water en aarde. Kurkuma wordt aanbevolen in elk van de drie doshas vanwege de hoge effectiviteit en optimale verteerbaarheid.

Het belangrijkste principe van Ayurvedische voeding is het gezond houden van het organisme. Dit wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van het dieet en de individuele voedingsmiddelen, die in drie voedselklassen kunnen worden onderverdeeld::

 1. Sattva
  Voedingsmiddelen in deze klasse zijn bedoeld om de levensduur te verlengen en de tevredenheid te vergroten. Het grootste deel van het voedsel dat wordt geconsumeerd is vers, bijvoorbeeld melkproducten, granen, fruit en groenten.
 2. Rajo
  Het voedsel dat zich hier bevindt, veroorzaakt agressie en verzwakt het lichaam op de lange termijn. Dit zijn onder andere voedingsmiddelen die te bitter, zuur, zout, pikant, heet en droog zijn, zoals chili, uien, knoflook en suiker.
 3. Tamo
  Een dieet volgens deze klasse moet dringend worden vermeden, omdat het de gezondheid kan schaden. Oude of opgewarmde gerechten, rotte of overrijpe gerechten, alcohol en drugs moeten hier worden vermeld.

Een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse voeding zijn ook de vijf smaken, die in harmonie zijn met de energieën van het leven. Afhankelijk van de aard van het gestel of Dosha (Vata, Pitta of Kapha), worden verschillende voedingsmiddelen met verschillende smaken aanbevolen. De smaken zijn: zoet, zuur, zout, warm en bitter. Idealiter worden alle vijf de smaken bij elke maaltijd geserveerd. Een mooi voorbeeld hiervan is "Gouden Melk". De combinatie van kurkuma, kaneel, wat kokosolie en een snufje versgemalen peper resulteert in een buitengewone smaakbeleving van heet, kruidig en zoet. Probeer uw smaakzin uit te dagen bij uw volgende maaltijd. Kunt u alle vijf de smaken identificeren?

Kurkuma is niet alleen maar curcumine!

Curcuma bevat etherische oliën en een aantal secundaire plantaardige verbindingen. Vooral deze laatste hebben veel gezondheidsbevorderende eigenschappen en daarom wordt hun dagelijkse inname als onderdeel van een gezond, gevarieerd en voedzaam dieet aanbevolen door beroepsverenigingen*. Er wordt geschat dat we 1,5 g secundaire plantaardige stoffen per dag verbruiken via een gemengd dieet, en vegetariërs verbruiken vaak aanzienlijk meer.

Funktionen von Vitamin C

Nu, als je de woorden "Curcuma" en "Ayurveda" hoort, zou je snel kunnen denken: "Geweldig, dan eet ik voortaan gewoon elke dag een heerlijk currygerecht voor mijn extra portie secundaire plantaardige stoffen! Nou, helaas is het niet zo eenvoudig. Het eigenlijke werkzame bestanddeel in de kurkuma-wortel is curcumine. Het behoort tot de groep van de polyfenolen onder de secundaire plantaardige verbindingen, of preciezer gezegd, tot de zogenaamde curcuminoïden. De onderstam bevat ongeveer drie tot vijf procent van deze polyfenolen, die ook verantwoordelijk zijn voor de geelachtige kleur. Als vetoplosbare stof heeft curcumine van nature een vrij lage biologische beschikbaarheid en wordt het slechts slecht geabsorbeerd door het menselijk spijsverteringsstelsel. Dit kan echter aanzienlijk worden verhoogd door bijvoorbeeld een extract van zwarte peper toe te voegen. Daarom gebruiken we ook een paprika-extract om de opname van curcumine in het lichaam te verbeteren.

Zoals een wetenschappelijke studie aantoont, kan de alkaloïde "piperine" die erin zit de biologische beschikbaarheid van curcumine tot 2000 % verhogen! Onze voorouders kregen dit intuïtief vele honderden jaren geleden al voor elkaar, omdat kurkuma in kerriemengsels altijd werd gecombineerd met zwarte peper. Bovendien zit er meestal ook peper in kerriemengsels, omdat we die in de winkel kunnen kopen.

Hier is een klein rekenvoorbeeld

Om het kruid van de kurkuma wortel te produceren, wordt het gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Zuiver kurkumapoeder bevat echter slechts drie tot vijf procent curcumine. Met 500 mg kruidenpoeder komt dit overeen met een curcuminegehalte van 15 mg. Omgekeerd, als u een preparaat heeft met 500 mg pure curcumine, komt dit overeen met een poederhoeveelheid van 16.666,67 mg.  Dit komt overeen met 16,67 gram (!). U zou dus een goed gevulde eetlepel kurkumapoeder moeten consumeren om een curcuminegehalte van 500 mg te bereiken. Een curcumine-extract zoals we dat gebruiken, gevuld in een vegetarische capsule, maakt het niet alleen gemakkelijker om in te nemen en te doseren, maar laat ook toe om hoge hoeveelheden in het lichaam op te nemen.
Bij de keuze van een kurkumaproduct zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden: commercieel verkrijgbaar kruidenpoeder is verre van kurkuma, kurkuma is niet allemaal kurkuma en niet elk voedingssupplement dat kurkuma bevat, levert wat het belooft.Kwaliteitskenmerken

Hoe wordt ons product daadwerkelijk gemaakt?

Herstellungsverfahren Curcuma

Om het kurkuma poeder van de kurkuma wortel te produceren, wordt de wortel gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Het actieve ingrediënt curcumine wordt vervolgens geëxtraheerd en geconcentreerd. Het resultaat is een hoogwaardig, gestandaardiseerd kurkuma-extract met minimaal 95 % pure curcumine. Elke capsule van ons product "Kurkuma" bevat 500 mg pure curcumine uit 526,32 mg curcuma-extract en wordt daarom beschouwd als een hoge dosering. Door het piperine-rijke zwarte peper extract Bioperine® toe te voegen, zorgen we ook voor een bijzonder goede biologische beschikbaarheid van de curcumine.

Kleine tip: Consumeer de curcumine bij een vette maaltijd. Dit helpt ook om de biobeschikbaarheid te verhogen.

Wat maakt ons product zo bijzonder

„Kurkuma“ bevat niet alleen curcumine in bijzonder hoge doseringen, maar is - volgens onze claim - vrij van enige kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Bovendien is het vrij van allergenen, gluten en lactose en omdat het een puur plantaardig product is, is het ook veilig geschikt voor vegetariërs en veganisten zonder zorgen.
Omdat het een natuurproduct is en we veel belang hechten aan het behoud van de natuurlijkheid van onze productkiemen, gebruiken we geen stabilisatoren die bedoeld zijn om de kleur, structuur en consistentie van een voedingsmiddel te beïnvloeden, en gebruiken we ook geen vloeimiddelen tijdens het vullen. Daarom is het mogelijk dat de capsules een lichte vlek op uw handen en vingers achterlaten als ze vochtig of licht olieachtig zijn bij inname. Dit is echter niet te wijten aan een gebrek aan kwaliteit, maar aan de sterke kleureigenschappen van curcuminoïden. Overigens is deze eigenschap vooral voor de Indianen belangrijk, omdat zij veronderstellen dat het religieuze symbool dat zij met kurkuma over de wortel van de neus tussen de wenkbrauwen plaatsen, daardoor zo lang mogelijk zijn energie kan ontwikkelen. We zijn er ook trots op dat we onze "Kurkuma" als puur natuurlijk kunnen omschrijven.
Wij besteden al sinds 1991 aandacht aan de hoogste kwaliteit van onze voedingssupplementen en willen u graag het beste uit de natuur bieden voor uw verschillende behoeften en eisen. Bekijk het zelf!

Kurkumapoeder vs. Curcuminextract

 KurkumapoederCurcuminextract
Gebruik
 • Onafhankelijke specerij
 • component van kruidenmengsels (bijvoorbeeld curry)
 • inferieure producten voor voedingssupplementen
 • Als voedingssupplement met hoge dosering
Curcuminegehalte ongeveer 3% 90 tot 95%
Gebruikelijke dosering Tot 3000 mg per dag 500 tot 1500 mg per dag
Bijzondere kenmerken
 • Zeer slechte wateroplosbaarheid
 • Slechte biobeschikbaarheid
 • Betere opname in het lichaam (vooral in combinatie met piperine)

Verwante literatuur:

 • * Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. (DGE) (2017): Vollwertig essen und trinken nach den 10 Regeln der DGE. 10. Auflage. www.dge.de/10regeln. Zugriff: 23.07.2019.
 • Shoba et al. (1997): Influence of Piperin on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Plante Med, 64:353-6.
 • Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (DGE) (2014): Sekundäre Pflanzenstoffe und ihre Wirkung auf die Gesundheit. Eine Aktualisierung anhand des Ernährungsberichts 2012. DGEinfo (12/2014) 178-186.
 • MWI Media Invest UG (2019): Curcuma & Curcumin. Wirkung auf Körper und Gesundheit. https://kurkuma.info. Zugriff: 23.07.2019.
  Ayurveda-Klinik Kassel (2017): Ayurveda. https://www.ayurveda-klinik.de. Zugriff: 23.07.2019.
 • Melzer M (2018): Heilpflanzen-Lexikon: Gelbwurzel, Kurkuma. Wort & Bild Verlag Konradshöhe GmbH & Co. KG (Hrsg). https://www.apotheken-umschau.de/heilpflanzen/kurkuma. Zugriff: 25.07.2019.
Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Kurkuma
Ingrediënten

84,3 % Curcuma longa-extract*, hydroxypropylmethylcellulose (plantaardige capsule), 0,5 % Bioperine®-paprika-extract.

*Van de conventionele landbouw.

Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 90 vegetarische capsules = 56,2 g
Aanbevolen dagelijkse inname 1 capsule met wat vloeistof.
Voedingsstoffen per capsule Curcumine 500 mg, peperextract Bioperine® 3 mg (gelijk aan 2,85 mg piperine).
Naam & adres van het bedrijf

BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2 - 56729 Nitz

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.