Cartivo-Pro 250
 • 250 mg fermentatief hyaluronzuur
 • aangevuld met koper en natuurlijke vitamine C uit rozenbottel
 • om kraakbeen, botten, huid en gewrichten te ondersteunen
 • 60 vegetarische capsules
 • 100% veganistisch
Artikelnummer: 8767
Inhoud: 28,2 g
Prijs:
€ 24,72 (€ 876,60 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Cartivo-Pro 250 Hyaluroncomplex met koper en vitamine C voor kraakbeen, botten, huid en gewrichten

U kent hyaluronzuur waarschijnlijk vooral van het cosmetische veld. Daar wordt het geprezen als een wonderwapen in tal van huidcrèmes en serums als huidvuller en vochtinbrengende crème. Het wordt ook vaak gebruikt in de medische wereld en wordt bijvoorbeeld als "smeermiddel" direct in het aangetaste gewricht geïnjecteerd als onderdeel van een zogenaamde viscositeitsaanvulling om het gebrek aan hyaluronzuur in de gewrichtsvloeistof te compenseren. Het gebruik van een injectie is echter niet altijd nodig, omdat hyaluronzuur ook via speciale voedingssupplementen kan worden ingenomen. Bepaalde andere voedingsstoffen kunnen ook helpen om gaten in de toevoer te dichten en zo te zorgen voor soepele processen in ons lichaam.

De historische achtergrond van hyaluronzuur

De wortels van hyaluronzuur gaan terug tot het jaar 1880. De Franse wetenschapper Portes ontdekte als eerste dat het door hem onderzochte slijm in het glasachtige lichaam van het oog verschilde van dat in het hoornvlies en het kraakbeen en doopte het "hyalomucine". Slijmstoffen zijn een bestanddeel van het slijm van veel levende organismen met belangrijke beschermende en structuureducerende eigenschappen.

Karl Meyer

Pas in 1934 slaagden de Duitse wetenschappers Meyer en Palmer erin om een nieuw molecuul te isoleren uit het glasachtige lichaam van runderen. Het bevatte een uronoomzuur en een aminosuiker, waardoor ze het molecuul hyaluronzuur - een combinatie van de termen "hyaloïde" (glasachtig lichaam) en "uronoomzuur" - noemden.
Sinds de jaren 1940 zijn de fysisch-chemische eigenschappen van hyaluronzuur intensief bestudeerd en de structuur ervan werd uiteindelijk door Meyer en Weissmann in 1954 gedecodeerd. Het voortschrijdend inzicht in de rol die het speelt in ons lichaam heeft geleid tot een groeiende belangstelling voor de productie en het gebruik ervan in producten voor een breed scala aan toepassingen.
Aanvankelijk lag de focus op de extractie van dierlijk weefsel. Omdat het verwijderen van onzuiverheden echter problematisch bleek te zijn, lag de focus steeds meer op de extractie van hyaluronzuur door middel van bacteriële fermentatie en chemische synthese. In de jaren negentig en 2000 lag de focus op het optimaliseren van de bacteriële fermentatietechniek om op een gerichte manier moleculen met een bepaalde grootte te kunnen produceren. Daarnaast werd speciale aandacht besteed aan het exacte metabolische mechanisme van hyaluronzuur en aan de identificatie van de betrokken enzymen.
Tegenwoordig is hyaluronzuur een populair ingrediënt in tal van medische, farmaceutische, voedings- en cosmetische toepassingen. Om deze reden wordt er nog steeds intensief onderzoek gedaan naar de synthese en de metabolische routes, het optimaliseren van de productie en het verbeteren van het gebruik ervan.

Wat is hyaluronzuur precies?

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur (ook hyaluronzuur) is een polysaccharide (polysaccharide) die aanwezig is in alle gewervelde dieren, inclusief de mens, in het hele lichaam. Het is een molecuul dat kan bestaan uit 250 tot 50.000 dubbele suikereenheden (dissacchariden) en vormt sterk vertakte netwerken. Deze ruimtelijke structuur en zijn negatief geladen ionen geven hyaluronzuur zijn speciale vermogen om grote hoeveelheden vloeistof te binden. Zo kan één gram hyaluronzuur tot zes liter water binden! Zo ontstaat een zeer viskeuze gel, die onder andere dient als glijmiddel en schokdemper voor onze gewrichten en onze huid van vocht voorziet. Door zijn enorme waterbindende capaciteit zit hij ook in onze fontein van de jeugd.

Zou u gedacht hebben dat…
… het glasachtige lichaam van ons oog bestaat voor 98 procent uit water dat gebonden is aan slechts twee procent hyaluronzuur?

De polysaccharide behoort tot de groep van de zogenaamde glycosaminoglycanen, die zich kenmerken door een uniforme basisstructuur: Zoals gezegd bestaan hun disacharide-eenheden uit een aminosuiker (hier N-acetyl-D-glucosamine) en een uronoomzuur (hier D-glucuronzuur). Overigens behoren ook de glucosamine en chondroïtinesulfaat in ons gewrichtscomplex tot deze groep van stoffen.

Wat gebeurt er in ons lichaam?

synthese van hyaluronzuur

Hyaluronzuur is niet alleen aanwezig in het menselijk organisme, maar ook in dieren, bacteriën, algen en gisten. In ons lichaam is de totale inhoud ongeveer 15 gram. Het bevindt zich voornamelijk in het bindweefsel, het glasachtig lichaam van het oog en in het gewrichtskraakbeen en is een centraal bestanddeel van het gewrichtsvocht. Elke dag wordt ongeveer 30 procent van onze hyaluronzuurvoorraad omgezet en niet-specifiek afgebroken, de resterende 70 procent wordt systematisch gemetaboliseerd. Hyaluronzuur dat met voedsel wordt ingenomen, blijft maximaal drie dagen in het lichaam aanwezig, zodat ons lichaam voortdurend moet zorgen voor suppletie.
Drie enzymen zijn verantwoordelijk voor de lichaamseigen hyaluronzuursynthese uit glucose of fructose. Dit is ongewoon en tegelijkertijd spannend als je bedenkt dat hyaluronan een eenvoudige verbinding is die bestaat uit slechts twee moleculen (we herinneren ons: een aminosuiker en een uronoomzuur). Twee van de enzymen synthetiseren hyaluronzuur met een molecuulgrootte van > 2.000 kilodaltons, de derde produceert verbindingen van 100 tot 1.000 kilodaltons. Het evenwicht tussen de synthese en de afbraak van hyaluronzuur speelt een belangrijke regulerende rol in ons lichaam en verandert in de loop van het leven.

Hoog vs. laag moleculair hyaluronzuur

Er zijn tal van studies met hyaluronzuur, maar ondanks dit intensieve onderzoek is er weinig bekend over de exacte biologische eigenschappen als functie van het moleculair gewicht. Het grootste deel van ons lichaamseigen hyaluronzuur is aanwezig in hoogmoleculaire vorm met een grootte van > 500 kilodaltons. Ook ons hyaluronzuur behoort tot dit hoogmoleculaire bereik. Moleculen met een grootte van 10 tot 500 kilodaltons worden laagmoleculaire genoemd. De resultaten van wetenschappelijke studies tonen aan dat vooral de structuurgevende eigenschappen afhankelijk lijken te zijn van de moleculaire grootte. Met betrekking tot andere parameters hebben veel studies aangetoond dat hoog- en laagmoleculair hyaluronzuur niet significant verschillen in hun effect.
Hyaluronzuur met een bijzonder laag moleculair gewicht wordt vooral gebruikt in huidcrèmes om het bindweefsel tussen de huidcellen aan te vullen en te ondersteunen. 

Het buffersysteem van onze verbindingen

Gewricht

Hyaluronzuur is, zoals u al heeft ervaren, een belangrijk onderdeel van onze gewrichten, botten en tanden en ook van de huid. Collageen is een ander centraal onderdeel van het bindweefsel en behoort met zijn vezelvormende eigenschappen tot de zogenaamde structurele eiwitten. Het maakt meer dan 30% van het hele bindweefsel uit en komt ook voor in het kraakbeen, de botten en onze huid.
In totaal hebben we meer dan 140 echte verbindingen die bestand zijn tegen belastingen tot 1.500 kg. Alleen door een fijn afgestemd samenspel van botten, kraakbeen, spieren, pezen en banden zijn we in staat om überhaupt te bewegen. Rennen, springen, dansen - dit alles zou niet mogelijk zijn zonder onze gewrichten. Vaak beseffen we pas hoe belangrijk ons bewegingsapparaat is als sommige bewegingen plotseling niet meer zo soepel verlopen als we gewend zijn. Met regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kunnen we onze mobiliteit actief houden. Bepaalde voedingsstoffen kunnen de gewrichtsfunctie bovendien doelgericht ondersteunen.

Goed om te weten:
In de geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen echte en nepgewrichten. Echte gewrichten verbinden twee botten met elkaar, die van elkaar gescheiden zijn door een gewrichtsspleet en ingesloten zijn door een gewrichtskapsel.
Fake joints zijn botverbindingen die geen gewrichtsspleet hebben, maar alleen verbonden zijn door ligamenten, pezen of kraakbeen. Ze worden bijvoorbeeld gevonden tussen de botten van de schedel en dienen als groeizone.

Een echt gewricht is een beweeglijke verbinding van twee botten, die omgeven is door een gewrichtskapsel van ondersteunend bindweefsel. De gewrichtsruimte bevat kraakbeen en gewrichtsvloeistof (synovia). De synoviale vloeistof dient als smeermiddel voor een soepele beweging, terwijl het kraakbeen door zijn hoge drukelasticiteit een schokdempende functie heeft. Het bestaat uit vele individuele kraakbeencellen en collageenvezels die een dicht en elastisch netwerk vormen. Het wordt via de synoviale vloeistof van belangrijke voedingsstoffen voorzien, omdat het zelf niet verbonden is met de bloedsomloop. Het gezegde "Wie rust, roest" kan hier letterlijk worden genomen, want bij elke beweging wordt er voedingsrijke gewrichtsvloeistof in de gewrichtsruimte gepompt. Dit is nodig om het kraakbeen door specifieke cellen te kunnen vormen en ook in geringe mate te kunnen repareren.

Goed gebufferd dankzij vitamine C en koper

In de loop van de normale slijtage van de gewrichten neemt de dikte van de kraakbeenlaag af. Dit leidt in eerste instantie niet tot ongemak en de meeste mensen merken het niet eens. Zware belasting, terugkerende blessures, stofwisselingsziekten en ontstekingen kunnen echter voortijdige slijtage van het gewrichtskraakbeen veroorzaken. Als gevolg daarvan ontwikkelt zich artrose. Niet alleen neemt de dikte van het kraakbeen af, maar ook de consistentie van de synoviale vloeistof verandert en het buffereffect gaat geleidelijk aan verloren. Als het kraakbeen eenmaal versleten is, kan het niet meer worden opgebouwd en zouden de gewrichtsvlakken als schuurpapier tegen elkaar aan schuren. Daarom is het des te belangrijker om slijtageprocessen zo goed mogelijk te voorkomen en te vertragen en ervoor te zorgen dat de gewrichten van voedingsstoffen worden voorzien. Om de normale werking van uw gewrichten te ondersteunen en vroegtijdige slijtage tegen te gaan, hebben we ons product Cartivo-Pro ontwikkeld met hyaluronzuur, vitamine C en koper.

Vitamine C en koper zijn essentiële voedingsstoffen die we dagelijks via onze voeding moeten opnemen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan produceren en niet kan opslaan. Het is bewezen dat met name vitamine C de vorming van collageen ondersteunt en zo bijdraagt aan de normale werking van de botten, het kraakbeenweefsel en de huid. Maar vitamine C kan veel meer en is een echte allrounder.
Verse groenten en fruit, zoals paprika's, citrusvruchten en zwarte bessen, zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Rekening houdend met de hoeveelheid die gewoonlijk wordt geconsumeerd, zijn aardappelen, spinazie en tomaten ook interessant voor onze vitamine C voorraad. Voor volwassenen adviseert de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) een dagelijkse vitamine C-voorziening van ongeveer 100 mg.

Het sporenelement koper is als co-factor een centraal bestanddeel van de zogenaamde metaal-enzymen en speelt een doorslaggevende rol bij de vorming en instandhouding van het bindweefsel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn onder andere producten gemaakt van volkorengranen, hazelnoten, cashewnoten en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en sojabonen. De DGE beveelt een inname van 1.000 tot 1.500 µg koper per dag aan.

 

Kwaliteitskenmerken

Onze Cartivo-Pro bevat fermentatief hyaluronzuur in combinatie met natuurlijke vitamine C uit rozenbottels en koper. Deze combinatie is bij uitstek geschikt om de functie van botten, kraakbeen en bindweefsel te ondersteunen. Als bepaalde bewegingen problemen veroorzaken, kan dit niet alleen gevolgen hebben voor sommige dagelijkse activiteiten, maar mogelijk ook voor de gehele kwaliteit van het leven. Nu is het aan u om te voorkomen dat het zo ver komt, om actief te worden en uw mobiliteit te behouden.

Kuh und Huhn

Onze producten bevatten hoogmoleculair hyaluronzuur, dat uitsluitend wordt verkregen door fermentatie op basis van plantaardig materiaal. Dit productieproces garandeert dat het product geen enkel dierlijk ingrediënt bevat en dus kan worden geconsumeerd als onderdeel van een vegetarisch en veganistisch dieet en door mensen die dierlijke gelatine willen vermijden. Bovendien kunnen hyaluronzuurmoleculen die op deze manier worden geproduceerd, gemakkelijk door het lichaam worden geabsorbeerd.

Traditioneel wordt hyaluronzuur verkregen uit dierlijke bronnen, zoals hanenkammen en koeienogen. Met deze grondstoffen is het echter mogelijk dat ondanks een zorgvuldige zuivering ongewenste eiwitten en schadelijke stoffen in het eindproduct achterblijven. Dergelijke producten zijn dus enerzijds niet geschikt voor vegetariërs en veganisten, en anderzijds kunnen er allergische reacties optreden, vooral bij producten op basis van hanenkammen.

Wanneer u een product koopt dat hyaluronzuur bevat, moet u ook op de dosering letten. Onze focus ligt op de details, dus we hebben de ontwikkeling van onze Cartivo-Pro gebaseerd op de huidige onderzoeksresultaten. In de wetenschappelijke studies die we hebben geëvalueerd, zijn concentraties van ten minste 100 mg optimaal gebleken. Elk van onze capsules bevat 250 mg fermentatief geproduceerd hyaluronzuur en 40 mg vitamine C en 250 µg koper. Dit is onze bijdrage aan het behoud van uw gewrichtsfunctie, zodat deze letterlijk "op rolletjes loopt" voor u.

Verder lectuur:

 • Fallacara A, Baldini E, Manfredini S, Vertuani S (2018): Hyaluronic Acid in the Third Millennium. Polymers 2018, 10, 701.
 • Meyer K, Palmer JW (1934): The Polysaccharide of the Vitreous Humor. J. Biol. Chem. 1934 107: 629-634.
 • Simoni RD, Hill RL, Vaughan M, Hascall V (2002): The Discovery of Hyaluronan by Karl Meyer. J. Biol. Chem. 2002 277: e27.
 • Dicker KT et al. (2014): Hyaluronan: A Simple Polysaccharide with Diverse Biological Functions. Acta Biomater. 2014 Apr; 10(4): 1558–1570.
 • Max-Planck-Gesellschaft (Hg.) (2015): Kollagen. Ein Protein sorgt für Spannung. https://www.mpg.de/8882235/kollagen-sehnen-knochen. Zugriff: 17.12.2019.
 • King MW (2014): Integrative Medical Biochemistry. Examination and Board Review. McGraw-Hill Education (Hg.).
 • Sze JH, Brownlie JC, Love CA (2016): Biotechnological production of hyaluronic acid: a mini review. 3 Biotech. 2016 Jun; 6(1): 67.
 • Liu L et al. (2011): Microbial production of hyaluronic acid: current state, challenges and perspectives. Microb Cell Fact. 2011; 10: 99.
Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Cartivo-Pro 250
ingrediënten 55,9 % natriumhyaluronaat, 21,2 % vitamine C bevattende rozenbottelextract, hydroxypropylmethylcellulose (capsuleschelp), antiklontermiddel rijstextract, kopergluconaat.
Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 capsules = 28,2 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem dagelijks 1 capsule met een beetje vloeistof bij de maaltijd.
Voedingsstoffen per capsule 250 mg hyaluronzuur, 40 mg natuurlijke vitamine C (50 % NRV*), 250 µg koper (25 % NRV*).
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2 - 56729 Nitz

*NRV = referentiewaarden voor voedingsstoffen volgens VO (EU) 1169/2011.

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.