Innerlijke Rust
  • Ashwagandha met 5% withanolides, valeriaan, hop, lavendel en passiebloem
  • aangevuld met L-tryptofaan en de vitaminen B1, B2, foliumzuur, B6 en B12 om de psyche te ondersteunen.
  • zonder kunstmatige toevoegingen, 100 % veganistisch
  • 60 vegetarische capsules voor een maand
Artikelnummer: 8740
Inhoud: 51 g
Prijs:
€ 29,67 (€ 581,76 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Innerlijke Rust Ashwagandha met B-vitamines ter ondersteuning van de psyche

Stress - Een constant symptoom van het heden

Stelt u zich de volgende situatie voor:
Het is 7:05 uur. U zit in uw auto op weg naar uw werk. Zonder ontbijt, want vanochtend stelde u vast dat het brood beschimmeld was en most u het weggooien. U nam alleen een bekertje koffie mee. Zwart, geen suiker, daar was geen tijd voor. U bent te laat. Het is minstens 50 minuten rijden voor u en om 8.00 uur heeft u al uw eerste belangrijke afspraak op kantoor. U rijdt op de snelweg en drukt op het gas. Elke seconde die u wint telt. U neemt een slokje van uw koffie. Plotseling remt iemand voor u. In een flits trapt u op de rem en de koffie loopt over uw kleding heen. Overal koffievlekken. Rode remlichten lichten voor u op. Verkeersopstopping. Geweldig, het is 7:33 uur en de ochtend is alweer voorbij.
Komt de beschreven situatie u bekend voor of bent u eerder in soortgelijke situaties geweest? U kunt letterlijk de spanning en de angst van de hoofdpersoon invoelen? Dit kan een indicatie zijn dat "stress" geen nieuw terrein voor u is. Neem daarom vijf minuten de tijd en leer meer over spanning, onbalans en stressmanagement.
Het trotseren van stress door innerlijke rust

Het trotseren van stress door middel van innerlijke rust

Stress is een programma in onze genen, dat onze voorouders al diende als een belangrijk en natuurlijk mechanisme om met gevaar om te gaan. In principe verloopt een stressreactie volgens een vast schema in vier fasen:

  1. Oriëntatie: De stimulans wordt doorgegeven aan onze hersenen, verwerkt en geëvalueerd. In het bovenstaande voorbeeld belandt de chauffeur in de file en realiseert hij zich gaandeweg dat hij zijn belangrijke afspraak niet op tijd kan nakomen.
  2. Activering: Als de stimulans als bedreigend wordt geclassificeerd, worden de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol razendsnel vrijgelaten om alle reserves van het lichaam te mobiliseren en het hele organisme op alertheid te brengen. Pols, bloeddruk en ademhaling nemen toe, de pupillen verwijden zich en de pijntolerantie wordt tijdelijk verhoogd. Zo is de mens klaar om te ontsnappen en te vechten binnen een zeer korte tijd. De chauffeur wordt nerveus, het bloed stijgt naar zijn hoofd en zijn handen beginnen te zweten en te beven.
  3. Aanpassing: Daarnaast wordt de leer- en geheugencapaciteit van de hersenen geactiveerd, wordt de verdedigingsfunctie van het immuunsysteem verminderd en wordt de spijsverteringsactiviteit van het maag-darmkanaal verminderd doordat het cortisol-niveau wordt verhoogd. Hartzeer is merkbaar bij de chauffeur. Koffie op een lege maag was geen goed idee.
  4. Herstel (= eustress): Deze aanpassingen vanaf fase drie worden gehandhaafd totdat de situatie met succes wordt aangepakt. Daarna kunnen we herstellen. De automobilist heeft geluk gehad. De file wordt snel opgeruimd en hij bereikt zijn kantoor op tijd.

4 fasen van stress

Zolang we ons in de aanpassingsfase bevinden, kan stress ons zelfs tot topprestaties brengen, omdat elke fysieke of mentale inspanning een bepaalde hoeveelheid extra stressenergie vergt. Pas als ons lichaam voortdurend opnieuw wordt uitgedaagd zonder voldoende rust en deze aandoening te lang duurt, lijdt onze weerstand en wordt de stress een permanente last (=nood). Chronische stress verzwakt het immuunsysteem, maakt het maag- en darmslijmvlies gevoeliger voor de ontwikkeling van zweren en kan leiden tot uitputting, prikkelbaarheid en depressie.

U moet op deze waarschuwingssignalen letten

Stress kan zich uiten in zowel fysieke als psychische klachten. De eerste tekenen zijn bijvoorbeeld rug-, hoofd- en buikpijn, vermoeidheid, verhoogde bloeddruk of rusteloosheid. Slaapproblemen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en angst kunnen ook voorkomen. Het "burnout syndroom", een hardnekkige en ernstige staat van uitputting, is een nu wijdverbreid psychologisch gevolg van de moderne arbeidswereld. Het manifesteert zich ook door verminderde eetlust en dorst en de daarmee gepaard gaande verminderde drang om te plassen.
Stress is een zeer complex fenomeen en beïnvloedt het hele organisme door de vier dimensies van lichaam, geest, gedrag en emoties te beïnvloeden.

Stress ontstaat in de geest

Volgens een onderzoek van Forsa in opdracht van de zorgverzekeraar Techniker Krankenkasse in 2016* staan zes van de tien ondervraagden onder spanning en voelen ze zich gestrest. De grootste genoemde stressfactoren zijn "werk" (46%), "hoge eisen aan zichzelf" (43%) en "te veel afspraken en verplichtingen in de vrije tijd" (33%). Financiële zorgen zijn een last voor 19 % van de Duitsers en zelfs het woon-werkverkeer zorgt voor 11 % voor stress.

In principe kan elke situatie stress veroorzaken. Doorslaggevend voor de perceptie van een situatie als "stressvol" of "niet stressvol" is de individuele beoordeling. Zodra we het gevoel hebben dat we een situatie niet meer aankunnen, komen we in de stress terecht. De situatie op zich is dus niet verantwoordelijk voor de stress, maar wel voor de evaluatie van onze eigen capaciteiten om met de situatie om te gaan en ermee om te gaan. U kunt dit ook zelf observeren: Als u zich hulpeloos en overgeleverd voelt aan de genade van anderen, zal uw gevoeligheid voor stress waarschijnlijk zeer groot zijn. Als u daarentegen een ontspannen blik op een situatie werpt en u zichzelf zelfverzekerd genoeg acht om met mogelijke obstakels om te gaan, zal uw stressperceptie binnen de perken blijven.

Echter, het constante "onder stress zijn" berooft ons van onze kracht en levensvreugde en geeft ons het gevoel dat we niet in staat zijn om te presteren en om te gaan met het dagelijks leven. Fysiek merkbare symptomen zoals spierpijn of uitputting zijn slechts het topje van de ijsberg, want stress begint al in de geest voordat we het goed merken.

Hoe kunt u omgaan met stress?

Er zijn een aantal verschillende strategieën om met stress om te gaan. Enkele van de meest beproefde strategieën zijn goed tijdmanagement, het nemen van pauzes, autogene training, meditatieoefeningen en lichaamsbeweging. Maar eerst en vooral moet u zich concentreren op uw houding. Zoals u al heeft ervaren, is de beoordeling van de situatie en uw coping vaardigheid cruciaal voor uw stress-perceptie. De volgende voorbeeldprocedure kan u helpen bij het identificeren en geleidelijk aanpassen van uw houding.

1. de houding te identificeren die u belast of niet helpt om met stress om te gaan

Probeer de stresssituatie objectief te beschrijven. Wat is er gebeurd? Welke angsten en verwachtingen had u? Hoe voelde u zich? Denk na over hoe andere mensen omgaan met soortgelijke situaties.

2. controleer de inhoud

Evalueer kritisch hoe realistisch uw inschatting van de situatie is. Vraag uzelf bijvoorbeeld af of u alleen de negatieve aspecten ziet of dat u te hoge verwachtingen heeft van uzelf.

3. verandering van denken en voelen

Ontwikkel een neutraal perspectief. Interpreteer extreme zinnen als "Ik kan geen fouten maken" tot "Niemand is perfect. Je leert van je fouten". Blijf jezelf aanmoedigen en wees niet te hard voor jezelf voor het geval iets niet gaat zoals gepland.

4. gedragsverandering

Houd er rekening mee dat gedragsverandering niet direct werkt. Een stressverminderende herbeoordeling van de situatie vergt tijd. Houd er rekening mee dat zelfs kleine vorderingen mogelijk zijn.

Elke stressvolle situatie is anders en vraagt om een op maat gemaakte methode om ermee om te gaan. Helaas hebben ook wij geen octrooimiddel voor stressmanagement. Maar we hebben de psyche intensief bestudeerd en nagedacht over welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor een sterke psyche en hoe we ons beschermend schild tegen stress kunnen ondersteunen.

Voeding en psyche

Het is geen geheim dat een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding niet alleen onmisbaar is voor de lichamelijke gezondheid, maar ook zorgt voor het geestelijk welzijn en de prestaties. 45% van de Duitsers vindt een gezonde voeding belangrijk, zo blijkt uit een ander onderzoek van de Techniker Krankenkasse**. Interessant is dat de zin "Gezonder eten, ik mis ..." door 56% van de ondervraagden wordt beantwoord met "tijd en rust". Uit het onderzoek bleek ook dat 15% van de deelnemers last heeft van onevenwichtige, depressieve stemmingen en 23% van slaapstoornissen. Drie van de tien mensen verklaarden zelfs dat ze zich uitgeput, gestresst of opgebrand voelden. Hoewel er in onze industriële samenleving veel kwalitatief hoogwaardig voedsel beschikbaar is, zijn er duidelijke verschillen tussen de wens om gezond te eten en de werkelijke eetgewoonten.

B-vitaminen, waarvan is aangetoond dat ze de functie van onze psyche ondersteunen, komen naast groenten en fruit in zoveel voedingsmiddelen voor dat we ze strikt genomen veel vaker zouden moeten consumeren. Pulsen behoren bijvoorbeeld tot de betreffende categorie. Wie kan beweren dat soja, linzen, bonen, kikkererwten en dergelijke elke dag of minstens meerdere keren per week op het menu staan? Verder hebben cross-sectionele en longitudinale studies aangetoond dat het voedingspatroon sterk gecorreleerd is met het optreden van psychische klachten. Bovendien bewijzen kwalitatieve, goed ontworpen studies dat veelbelovende effecten op de stemming en de cognitie ook kunnen worden bereikt met behulp van zogenaamde nutraceuticals, waaronder traditionele kruidengeneesmiddelen, voedingssupplementen of "functionele voeding".

In deze context nemen de B-vitaminen een aantal functies in de gehele stofwisseling op zich die nauw met elkaar verbonden zijn. Omdat ze tot de groep van wateroplosbare vitaminen behoren, d.w.z. dat ze niet in het menselijk lichaam worden opgeslagen (met uitzondering van de vitaminen B12 en B6), zijn we afhankelijk van de regelmatige inname ervan via onze voeding. Overtollige hoeveelheden worden gewoon in de urine uitgescheiden. Ze zijn van centraal belang voor het functioneren van de hersenen. Speciale transport- en distributiemechanismen zorgen ervoor dat de vitaminen de bloed-hersenbarrière doorkruisen en hun bestemming bereiken, waar ze hun specifieke werking uitoefenen. De belangrijkste effecten zijn hun deelname aan de energieproductie in de vorm van ATP (deze hoogenergetische verbinding levert de nodige energie voor elke lichaamscel), de synthese en het herstel van DNA en RNA, en de synthese van een groot aantal boodschappersstoffen in het zenuwstelsel (bijvoorbeeld dopamine, serotonine, noradrenaline en melatonine). Vitamine B1, B2, B6, B12, foliumzuur en biotine zijn dus aantoonbaar betrokken bij de functie van de psyche. Vitamine B2 draagt ook bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

L-tryptofaan is een aminozuur dat nodig is voor de vorming van eiwitten in het lichaam. Het is essentieel, d.w.z. kan niet door het menselijk lichaam zelf worden geproduceerd en moet daarom regelmatig van voedsel worden voorzien. Zoals alle aminozuren kan tryptofaan in de L- en D-vorm aanwezig zijn. Alleen de L-configuratie heeft een biologisch effect in het lichaam, omdat alleen deze configuratie kan worden gebruikt door de enzymen van de menselijke stofwisseling.

 

Kwaliteitskenmerken

Innerlijke Rust met Ashwagandha-extract van BioProphyl

Niet iedereen heeft het geluk zoals wij om elke dag in de prachtige Eifel door te brengen. Zelfs de automobilist zou zeker liever de geur van verse kruiden en bloemen langs de weg inademen dan de uitlaatgassen op de weg. Voor dergelijke gevallen hebben we de natuur behouden en het product "Innerlijke Rust" ontwikkeld. "Innerlijke Rust" is speciaal door ons geformuleerd ter ondersteuning van de psyche en is gebaseerd op een extract van Ashwagandha met 5% withanolid. Ashwagandha (vertaald uit het Sanskriet als "geur van het paard"), ook wel bekend als slapende bes, winterkers of Indiase ginseng, wordt in de Ayurvedische geneeskunde gewaardeerd om zijn positieve effecten als een zogenaamde adaptogeen en is een van de meest gebruikte planten daar. Twee capsules "Innerlijke Rust" per dag zorgen voor 600 mg ashwaganda-extract.

Het ashwagandapoeder wordt op verstandige wijze aangevuld met kruiden uit de traditionele geneeskunde. U weet waarschijnlijk wel waarvor valeriaan of lavendel er gebruikt wordt. De botanische naam van valeriaan (Valeriaan officinalis) onthult al veel over zijn eigenschappen. Valeriaan is afgeleid van het Latijnse woord valere, dat gezond zijn betekent. De naam officinalis geeft aan dat plantenbestanddelen vroeger werden opgeslagen en aangeboden in de verkoopruimten van apotheken (= officinals). Tegenwoordig komt de naam valeriaan meer voor, die is afgeleid van de oude Germaanse god Balder, de god van de zon, het licht, de zuiverheid en de deugd.
Lavendel werd in vele kloostertuinen gekweekt en wordt in talrijke kruidenboeken uit de Middeleeuwen genoemd. U kunt overigens ook een gezonde thee zetten van lavendelblaadjes of bloemen door 250 milliliter kokend heet water over een eetlepel van de blaadjes en/of bloemen te gieten en de thee zeven tot tien minuten te laten trekken. Hop en passiebloem waren voor ons in dit verband ook onmisbaar. Hop is niet alleen nuttig voor het brouwen van bier. De passiebloem werd in 2011 door wetenschappers van de Universiteit van Würzburg zelfs uitgeroepen tot "Medicinal Plant of the Year".

Het recept wordt afgerond met de vitamines B1, B2, foliumzuur, B6 en B12 en het essentiële aminozuur L-tryptofaan. Onze aanbeveling van 2 capsules "Innerlijke Rust" per dag dekt al volledig de dagelijks aanbevolen inname van de ingesloten B-vitamines.

Bij de ontwikkeling en fabricage van onze producten nemen we de natuur altijd als model. Daarom is "Innerlijke Rust" vrij van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen en is het 100% veganistisch.

Trakteer uzelf dus op wat rust, drink uw koffie thuis op de bank in plaats van tijdens het rijden en vertraag uw dagelijkse leven. Er is zoveel tijd nodig en uw gezondheid zal u er dankbaar voor zijn!

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Innerlijke Rust
Ingrediënten 35,3% Ashwagandha-extract, 29,4% L-tryptofaan, hydroxypropylmethylcellulose (capsuleschelp), valeriaanwortelpoeder, hopbloesempoeder, lavendelbloesempoeder, passiebloesemkruidextract, antiklontermiddel rijstextract, maltodextrine, 0,1% pyridoxinehydrochloride, thiaminehydrochloride, riboflavine, foliumzuur, biotine, methylcobalamine.
Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 vegetarische capsules = 51 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem 2 capsules met een beetje vloeistof bij of na de maaltijd.
Voedingsstoffen per 2 capsules Aswagandhaextract 600 mg (30 mg withanolide), 500 mg L-tryptofaan, 100 mg valeriaanwortelpoeder, 100 mg hopbloesempoeder, 40 mg passiebloemkruidextract, 100 mg lavendelbloesempoeder 2,5 µg vitamine B12 (100% NRV*), 1,4 mg vitamine B 6 (100% NRV*), 1,1 mg vitamine B1 (100% NRV*), 1,4 mg vitamine B2 (100% NRV*), 200 µg foliumzuur (100% NRV*), 50 µg biotine (100% NRV*).
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2 - 56729 Nitz

*NRV = Voedingsstoffenreferentiewaarden volgens VO (EU) 1169/2011.

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.