Leverkracht
 • Mariadistelzaadextract met 100 mg silymarine
 • aangevuld met geselecteerde extracten van artisjokken en alsem, paardebloemwortelpoeder en choline
 • Er is aangetoond dat Choline bijdraagt aan het behoud van de normale leverfunctie.
 • 60 vegetarische capsules (voldoende voor 2 maanden)
Artikelnummer: 8710
Inhoud: 48,6 g
Prijs:
€ 19,76 (€ 406,58 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Leverkracht Om de gezondheid van uw lever te ondersteunen

In de Middeleeuwen geloofden de mensen dat ze vanaf hun geboorte een bepaald temperament hadden en dat ze ofwel flegmatiek, melancholiek, sanguïne of cholerisch waren. Deze aanname is gebaseerd op de op dat moment geldende viervoedingsleer, volgens welke gezondheid, welzijn en geest worden bepaald door het overwicht van één van de lichaamssappen slijm (slijm), melancholie (zwarte gal), banguis (bloed) of chole (gele gal). De oorsprong van deze zogenaamde humorale geneeskunde is te vinden in het "Corpus Hippocraticum", een verzameling van medische geschriften. Het dateert uit een tijd tussen de 6e eeuw voor en de 2e eeuw na Christus.

De lever neemt in deze aanpak een centrale plaats in, omdat deze destijds werd beschouwd als de zetel van de humors. In de Middeleeuwen streefden mensen ernaar hun temperament te herkennen en hun levenswijze daarop af te stemmen. Dit had een effect op de hele eetcultuur en zelfs aanstekelijke uitdrukkingen als de "beledigde leverworst" zijn hierop terug te voeren.

Wij van BioProphyl zijn ook van mening dat de lever deze speciale aandacht verdient en hebben daarom een formule ontwikkeld die expliciet is afgestemd op de behoeften van ons belangrijkste ontgiftings- en stofwisselingsorgaan: ons "leverwelzijn". Dit onovertroffen composietkwartet combineert de goedheid van artisjok, alsem, paardenbloem en Mary's diestel met silymarine en choline ter ondersteuning van een gezonde leverfunctie.

De lever - ons ontgiftings- en stofwisselingscentrum

De lever is onze grootste spijsverteringsklier en voert een hele reeks verschillende taken uit. Het is onder andere betrokken bij de opbouw, afbraak en omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten, produceert galzuren die nodig zijn voor de vetvertering, heeft een belangrijke ontgiftingsfunctie bij de afbraak van drugs en alcohol en dient als opslagplaats voor diverse voedingsstoffen: het slaat suiker op in de vorm van glycogeen, maar ook sommige vitaminen en sporenelementen zoals koper, zink en ijzer worden erin opgeslagen voor slechte tijden en komen vrij wanneer dat nodig is.  Het is vooral belangrijk voor de stofwisseling van vitamine D, omdat een van de twee omzettingsstappen van de inactieve vitamine D in de actieve vorm in de lever plaatsvindt.

Een gezonde lever heeft een donkerbruine kleur en is zacht en elastisch. Het bestaat uit twee grote en twee kleine leverkwabben, waarvan ongeveer driekwart in de rechter bovenbuik en een kwart in de linker bovenbuik direct onder het middenrif ligt. Bij volwassenen bereikt het een gewicht van ongeveer 1,5 tot 2 kg. Bovendien is het geïntegreerd in twee bloedcircuits, zoals anders alleen het geval is met ons hart, en stroomt er dagelijks ongeveer 2000 liter bloed doorheen. De bloedvaten die het bloed aanvoeren zijn de poortader, ook wel poortader genoemd (V. Portal hepatis), en de leverslagader (A. Hepatica propria). De poortader levert bloed dat zuurstofarm is, maar verrijkt met voedingsstoffen uit de darm en draagt voor 75% bij aan de bloedtoevoer naar de lever. De lever filtert dan de voedingsstoffen eruit en geeft het zuurstof- en nutriëntenarme bloed af via de vena cava. De leverslagader neemt de resterende 25% van de bloedtoevoer voor zijn rekening en voorziet de lever van zuurstofrijk bloed uit de systemische circulatie.

Zoals gezegd is onze lever betrokken bij de stofwisseling van alle drie de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Enerzijds vormt het plasma en transporteert het eiwitten, die in het bloed vrijkomen voor het transport van stoffen, anderzijds zorgt het voor een constant niveau van aminozuren en bloedsuiker in het bloed.
Koolhydraten afkomstig uit het portaalbloed worden ofwel in de glucosestofwisseling gebracht, ofwel als glycogeen in de lever opgeslagen. Als de bloedsuikerspiegel daalt, komt de glucose weer vrij en komt deze in het bloed terecht. Overtollige koolhydraten worden omgezet in vetzuren en triglyceriden, die ofwel worden opgeslagen in de lever ofwel vrijkomen in het bloed. Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, kan niet worden opgeslagen in de vorm van glycogeen, in tegenstelling tot glucose. Het wordt dus omgezet in vet als er een overmaat is en als zodanig in de lever opgeslagen. Op deze manier kan ook zonder overmatig alcoholgebruik een vette lever worden gediagnosticeerd, de zogenaamde niet-alcoholische vette lever (NAFLD).

De dagelijkse inname van aminozuren en eiwitten wordt uiteindelijk omgezet in ammoniak (NH3) door middel van conversie-, afbraak- en opbouwprocessen om een constante bloedconcentratie te behouden. Dit wordt direct door de lever ontgift en via de nieren als ureum uitgescheiden. Een groot deel van de in het lichaam aanwezige cholesterol wordt ook in de lever aangemaakt.

Wist u dat...
… dat de lever een heel bijzondere kwaliteit heeft?
Beschadigd weefsel of weefsel dat tijdens een operatie wordt verwijderd, kan tot op zekere hoogte regenereren. Transplantatiegeneeskunde maakt gebruik van deze mogelijkheid, bijvoorbeeld bij het doneren van een lever. Een gezond persoon heeft al een derde van de levermassa.
Maar wees voorzichtig: een onzorgvuldige levensstijl met een gebrek aan lichaamsbeweging en een onevenwichtige voeding zal u op de lange termijn een slecht gevoel geven, ondanks uw weerstand.

Veel van wat we dagelijks via ons voedsel binnenkrijgen, komt uiteindelijk in onze lever terecht en moet erdoor beheerd worden. Door zijn vele taken is het dus niet alleen onze centrale stofwisselingsfabriek, maar ook een vitaal orgaan waar we goed voor moeten zorgen! Met een uitgebalanceerde voeding die rijk is aan voedingsstoffen en vitale stoffen, kunt u iets goeds doen voor uw lever en deze ondersteunen bij de dagelijkse uitdagingen en taken.

Bittere plantenextracten ter ondersteuning van de lever

Hierboven heeft u al geleerd dat onze lever veel belangrijke taken overneemt om ons welzijn te behouden. Niet voor niets wordt ons gevraagd wat er in onze lever gebeurt als we in een slecht humeur zijn. Er zijn enkele idiomen die onze emoties met de lever verbinden, wat het belang ervan voor ons organisme nog eens extra onderstreept.
Omdat de lever zo belangrijk is voor de gehele stofwisseling, hebben we ons ten doel gesteld om de functie van de lever zo goed mogelijk te ondersteunen en hem te voorzien van waardevolle voedingsstoffen en vitale stoffen. Deze laatste zijn afkomstig van zorgvuldig geselecteerde plantenextracten, die we nauwkeurig op elkaar en op de behoeften van de lever hebben afgestemd. Want als onze lever lijdt, voelen we niets. Pas als het al aanzienlijke schade heeft opgelopen, worden de tekenen zichtbaar. Precies daarom moeten we er speciale aandacht aan besteden.

Choline

Choline is een essentiële voedingsstof die in 1864 werd ontdekt door de chemicus Adolph F. L. Strecker. Het is een vitamine-achtige stof, ook wel bekend als een vitaminoïde, die een aantal belangrijke functies in ons lichaam vervult. In onze voeding vindt u het zowel in vrije vorm als choline en in veresterde vorm als bijvoorbeeld fosfatidylcholine, sfingomyeline of acetylcholine. In grote hoeveelheden komt het vooral voor in dierlijk voedsel zoals eieren, vlees, vis en melk, maar ook in sommige plantaardige voedingsmiddelen zoals tarwekiemen, noten en zaden. Ons organisme is in staat om het molecuul zelf in kleine hoeveelheden te produceren, maar deze zijn niet voldoende om de vraag te dekken, zodat we afhankelijk zijn van een inname via de voeding. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is een adequate inname ongeveer 400 mg choline per dag. Aangezien choline voornamelijk wordt aangetroffen in dierlijke eiwitbronnen, moeten mensen die een overwegend of uitsluitend plantaardig dieet eten, zorgen voor voldoende aanvoer.

Choline is een integraal onderdeel van elk celmembraan en speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en het transport van vetten en cholesterol. Met behulp daarvan worden de vetzuren van de lever naar de cellen getransporteerd waar ze nodig zijn. In het geval van een cholinetekort kan dit proces niet meer soepel verlopen, zodat het vet niet meer kan worden verwijderd en in plaats daarvan steeds meer wordt opgeslagen in de lever. De vitamine is daarom een essentiële voedingsstof voor de ondersteuning van de vetstofwisseling en het behoud van een gezonde leverfunctie.

Daarnaast is het de voorloper van de neurotransmitter acetylcholine en de zogenaamde betaine. Dit laatste is nodig om de normale homocysteïne-stofwisseling in stand te houden door te voorkomen dat het homocysteïnegehalte in het bloed stijgt. Dit wordt beschouwd als een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Mariadistel

De mariadistel (Silybanum marianum) behoort tot de familie van de madeliefjes en komt voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied. De oorsprong van de naam is gebaseerd op een oude legende volgens welke de Heilige Maagd Maria tijdens de borstvoeding wat melk zou hebben verloren, waarvan de druppels op de bladeren van de mariadistel zijn gevallen. Sindsdien zijn de bladeren gemarkeerd met hun typische witachtige vlekken, hetgeen ook wordt aangeduid met de Engelse naam "milk thistle".

Al sinds de oudheid wordt de mariadistel gewaardeerd als geneeskrachtige plant vanwege zijn waardevolle eigenschappen. De zwartbruine vruchten van de plant bestaan voor ongeveer een kwart uit linolzuurrijke olie en eiwit en voor 1,5 tot 3 % uit silymarine. Dit laatste is een stoffencomplex van verschillende zogenaamde flavanolignans en flavanonols. Een bepaald deel ervan wordt in de darm/levercirculatie gebracht (enterohepatische circulatie). Omdat de biobeschikbaarheid van silymarine van nature vrij laag is, combineren we het in ons leverwelzijn met choline en andere secundaire plantaardige stoffen uit traditionele kruiden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze combinatie silymarine veel gemakkelijker beschikbaar maakt voor ons organisme, waardoor het optimaal kan profiteren van deze vitale stoffen.

Alsem, artisjokken en paardenbloem

Leonhart Fuchs
(1501 — 1566)

Bittere planten en kruidenextracten worden van oudsher gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, van de Griekse arts Hippocrates (460 - 360 voor Christus) tot Leonhart Fuchs (1501 - 1566), een van de drie "vaders van de plantkunde" in de late middeleeuwen. De bittere stoffen in de planten stimuleren de speekselstroom, stimuleren de productie van maagzuur en gal en bevorderen het vrijkomen van spijsverteringshormonen en enzymen. Zo werd toen de eetlust en de spijsvertering gestimuleerd. De uitdrukking "bittere geneeskunde" komt ook voort uit deze eeuwenoude kennis.

Bittere stoffen en hun effect op ons organisme zijn een populair onderzoeksgebied. Op dit moment zijn er ongeveer 550 verschillende bitterstoffen bekend. Ze kunnen niet worden toegewezen aan een karakteristieke chemische structuur, hun enige gemeenschappelijke kenmerk is hun bittere smaak. Het effect van bittere verbindingen is over het algemeen hetzelfde, ondanks hun verschillen in chemische structuur.
Op basis van hun ingrediënten en hun toepassingsgebied worden bittere planten ingedeeld in een zogenaamde Amaragroep, zoals de tabel bij wijze van voorbeeld laat zien.

 

Geneeskrachtige plantEffectAmara groep
 • Artisjok
 • Gentiaan
 • Paardebloem
algemene toning (de nadruk ligt op het bittere effect) Amara tonica:
zuiver bittermiddel
 • Mugwort
 • Hop
 • Duizendblad
 • Alsem
toning met extra eigenschappen van de etherische oliën Amara aromatica:
bitterstof met etherische oliën
 • Gember
 • Kurkuma
bevorderen de spijsvertering en de darmperistaltiek Amara acria:
Bitter middel met prikkelende stoffen

Enkele bijzonder bitterstofrijke vertegenwoordigers zijn aanwezig in de familie van de composietplanten. Daarom hebben we naast de mariadistel ook alsem, artisjok en paardenbloem voor onze levers geselecteerd.

Veel mensen zijn waarschijnlijk bekend met alsem in vloeibare vorm. Als thee is het altijd gebruikt om maagproblemen te behandelen of als alcoholische drank in de vorm van alsemschnaps of de beroemde absint, waarvan de naam is afgeleid van de Latijnse naam van alsem, Artemisia absinthium. Naast het hoge gehalte aan spijsverteringsbitterstoffen wordt het gekenmerkt door vele andere secundaire plantaardige stoffen en etherische oliën.
De kruidachtige composietfabriek komt oorspronkelijk uit Siberië en werd in de Middeleeuwen door monniken naar Midden-Europa gebracht. Het wordt al sinds de oudheid in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege de bittere bestanddelen en is daarom door het Comité voor kruidengeneesmiddelen (HMPC) officieel geclassificeerd als een traditioneel kruidengeneesmiddel. Alsem is een van de meest bittere kruiden in Europa met een bittere waarde van ongeveer 20.000. Ter vergelijking, cafeïne heeft een bittere waarde van slechts 8. Het is interessant om op te merken dat iedereen de bittere smaak anders waarneemt en dat er zogenaamde "superproevers" zijn die de cafeïne in de koffie ook extreem bitter vinden.

De artisjok (Cynara cardunculus) behoort net als de mariadistel tot de familie van de samengestelde bloemen. De smakelijke artisjokharten zijn verborgen in het bloemhoofdje, omlijst door dikke groene bladeren waarop de violette bloem als een kroon is gekroond. Deze plant was ook bekend in het oude Egypte. Het stond niet alleen bekend als een delicatesse, maar ook als een medicinale plant.
Voor ons zijn de artisjokbladeren echter veel interessanter dan de harten, omdat ze bijzonder rijk zijn aan secundaire plantaardige en bittere stoffen. Vanwege hun langdurige gebruik in de geneeskunde heeft HMPC ook artisjokbladeren geclassificeerd als een traditioneel kruidengeneesmiddel.

Wist du dat …
… dat de artisjok in 2003 "Geneeskrachtige plant van het jaar" was? Sinds 1999 heeft de Studienkreis Entwicklungsgeschichte der Arzneipflanzenkunde van de Universiteit van Würzburg een plant uitgekozen en deze geneeskrachtige plant van het jaar genoemd.

Paardebloem (Taraxacum officinale), waarvan de bladeren doen denken aan de tanden van een leeuw, is de laatste vertegenwoordiger van ons bitterrijke samengestelde plantenkwartet. De generieke naam geeft al aan dat het al lang als medicinale plant wordt gebruikt, omdat het is afgeleid van het Griekse "taraxis" (= ontsteking) en "akeomai" (= ik genees). Het HMPC classificeert het daarom ook als een traditioneel kruidengeneesmiddel. Paardebloem kenmerkt zich niet alleen door het gehalte aan bittere stoffen, maar ook door vele andere secundaire plantaardige stoffen en door kalium en ijzer.

Kwaliteitskenmerken

Onze Liver Wellbeing combineert geselecteerde bittere plantenextracten met silymarine uit mariadistelzaden en choline, en zorgt voor een optimale ondersteuning van de leverfunctie en voor het behoud van een normale vetstofwisseling. Elke capsule bevat 100 mg choline en silymarine. Sterk geconcentreerde extracten van artisjok, paardenbloem en alsem ronden de formule af en vullen deze aan met waardevolle bittere en andere secundaire plantaardige stoffen.

De capsules zijn bovendien vrij van kunstmatige hulpstoffen en additieven, zijn 100% plantaardig en dus ook uitermate geschikt voor een vegetarisch of veganistisch dieet.
Met ons leverwelzijn kunt u uw lever met geconcentreerde plantkracht op een natuurlijke en zachte manier ontlasten en uw dagelijkse voeding verbeteren, zodat bij u geen "luis over de lever heen loopt".

 

Verwante literatuur:

 • Eisenmann-Tappe I (2018): Humoralpathologie: Grundlagen für Prävention und Therapie. Überlieferte Wissensschätze aus Antike, Mittelalter und Moderne. Deutsche Heilpraktiker Zeitschrift 2018; 4: 16–21.
 • Hahn S, Hauschild A, Schmidt B (2016): Der Verdauungstrakt. Teil 3: Leber und Gallenblase. Ernährungs Umschau | 7/2016.
 • European Food Safety Authority (EFSA) (2016): Dietary Reference Values for choline. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. EFS Journal 2016; 14(8):4484.
 • Vennemann FBC et al. (2015): Dietary intake and food sources of choline in European populations. British Journal of Nutrition (2015), 114, 2046–2055.
 • European Food Safety Authority (EFSA) (2016): Dietary Reference Values for choline. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal 2016;14(8):4484.
 • Wallace TC et al. (2018): Choline. The Underconsumed and Underappreciated Essential Nutrient. Nutrition Today 53(6): 240-253.
 • Di Costanzo A, Agelico R (2019): Formulation Strategies for Enhancing the Bioabailibility of Silymarin: The State of the Art. Molecules 2019, 24, 2155.
 • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) (2018): Artichoke leaf. Cynara cardunculus L. (syn. Cynara scolymus L.), folium. EMA/268161/2018.
 • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) (2008): Community herbal monograph on Taraxacum officinale Weber ex Wigg., radix cum herba. EMA/HMPC/212895/2008.
 • Büring U et al. (2016): Praxis Heilpflanzenkunde. Thieme Verlagsgruppe: Stuttgart.

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Leverkracht
Ingrediënten

30,1 % cholinebitartraat, 24,7 % artisjokblad-extract*, 15,4 % mariadistelzaadextract*, hydroxypropylmethylcellulose (capsuleschelp), poeder van de paardenbloemwortel,* extract van de alsemwortelwortel*, extract van de vrijgekomen rijst.

*Van de conventionele landbouw.

Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 capsules = 48,6 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem dagelijks 1 capsule met een beetje vloeistof bij de maaltijd.
Nährstoffe pro Kapsel 100 mg choline, 200 mg artisjokextract, 125 mg mariadistelzaadextract met 100 mg silymarine, 100 mg paardenbloemwortelpoeder, 12,5 mg wermu-extract.
Voedingsstoffen per capsule BioProphyl® GmbH- Erlenweg 2 - 56729 Nitz

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl