Vitamine B Complex
 • Natuurlijk vitamine B-complex uit quinoa-spruiten
 • alle 8 B-vitamines in een natuurlijke samenstelling
 • twee capsules zorgen voor 120 % van het dagelijkse advies
 • 60 vegetarische capsules voor een maand
 • geen synthetische
 • 100% veganistisch en allergeenvrij
Artikelnummer: 8330
Inhoud: 36,9 g
Prijs:
€ 32,64 € 27,69 (€ 750,41 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Vitamine B Complex Natuurlijke B-vitamines uit quinoa-spruiten

Planten hebben een benijdenswaardig vermogen: ze zijn in staat om verschillende micronutriënten die ze nodig hebben voor de groei en het overleven uitsluitend uit de omzetting van kooldioxide en zonlicht te halen. Helaas kunnen wij mensen dit niet doen. In plaats daarvan moeten we de vitale (essentiële) voedingsstoffen dagelijks uit andere bronnen halen en zorgen voor onze aanvoer via de voeding. Alleen op deze manier kunnen metabole processen soepel verlopen en kunnen groei-, regeneratie- en verdedigingsprocessen van het organisme worden gegarandeerd.
Hoe verschillend de voedingspatronen van mensen ook zijn en hoe gevarieerd hun voedingsgewoonten ook zijn, ze hebben allemaal één ding gemeen: planten en plantaardige producten vormen de basis van ons dieet en daarmee is de cirkel rond. Ons vitamine B-complex is uiteindelijk gebaseerd op dit principe.

Welke B-vitamines bevat het complex en waar heb ik ze voor nodig?

De groep B-vitamines omvat acht in water oplosbare verbindingen die essentieel zijn voor de mens. Omdat ons lichaam ze slechts in zeer kleine hoeveelheden kan opslaan, moeten ze regelmatig met voedsel worden ingenomen. Deze omvatten in detail:Vitamine B Complex 

 • Vitamine B1 (thiamine)
 • Vitamine B2 (riboflavine)
 • Vitamine B3 (niacine)
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur)
 • Vitamine B6 (pyridoxine)
 • Biotine
 • Foliumzuur en
 • Vitamine B12 (cobalamine).

Ze zijn allemaal functioneel nauw verwant en spelen een belangrijke rol in de energieproductie, de koolhydraat-, vet- en aminozuurstofwisseling, het immuunsysteem, de celdeling, de differentiatie en de bloedvorming, maar ook in de functie van de hersenen en het zenuwstelsel. Ze dragen ook bij aan het verminderen van vermoeidheid en uitputting.

Schaubild HomocysteinstoffwechselBovendien zijn de vitaminen B12, B6 en foliumzuur een onmisbaar bestanddeel van de homocysteïnestofwisseling, waarbij homocysteïne wordt omgezet in de zwavelhoudende aminozuren methionine respectievelijk cysteïne. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Een voorbeeld van een vitamine B-tekort is beri-beri. Het vitamine B1-tekort kwam vooral in Oost- en Zuidoost-Aziatische landen veelvuldig voor als gevolg van de consumptie van gepolijste rijst. In het productieproces worden zemelen en kiemen verwijderd, die waardevolle vitaminen, waaronder B1, en mineralen bevatten.

B-vitamines zijn afkomstig van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Een uitzondering hierop is vitamine B12, die van nature alleen in dierlijk voedsel voorkomt of door bacteriële fermentatie wordt geproduceerd. Volkorenproducten, peulvruchten, noten en zaden, vele soorten groenten en fruit, maar ook melk en zuivelproducten en sommige vissoorten zijn rijk aan B-vitaminen. Onze behoefte aan vitamine B12 wordt voornamelijk gedekt door vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine B12.

De meeste B-vitamines zijn gevoelig voor licht, lucht en warmte. U moet daarom zorgvuldig zijn bij het bereiden van voedsel en gerechten. Om grotere verliezen van de in water oplosbare vitaminen te voorkomen, moeten voedingsmiddelen ook zo min mogelijk worden gedrenkt. Om het foliumzuur in bijvoorbeeld bladsalades te bewaren, moet de salade slechts kort maar grondig worden gewassen en niet in het water blijven staan. Daarnaast is het aan te raden om het kookwater niet weg te gieten, maar te gebruiken bij de bereiding.

Wie moet de B-vitaminen aanvullen?

B Vitamine LebensmittelB-vitamines VoedingDe levering van B-vitamines kan vrij goed worden gewaarborgd met behulp van een evenwichtig gemengd dieet. In bepaalde situaties kan de behoefte echter toenemen, dus kan het verstandig zijn om de behoefte, naast de voeding te waarborgen door het nemen van een supplement. Dit is bijvoorbeeld het geval als het dieet moet worden beperkt vanwege allergieën, intoleranties of ziekten of als bepaalde voedingsmiddelen bewust worden vermeden, zoals bij een vegetarisch of veganistisch dieet. In het laatste geval raden de voedingsverenigingen aan om in ieder geval vitamine B12 aan te vullen om een ondervoeding te voorkomen, omdat alle dierlijke voedselbronnen worden weggelaten. Een risicogroep voor een tekort zijn ook diegenen die regelmatig medicijnen gebruiken om het maagzuur te verminderen. De inname van deze protonpompremmers, ook wel protonpompremmers genoemd, gaat vaak gepaard met een tekort aan vitamine B12, omdat de reductie van maagzuur voorkomt dat het vitaminecomplex wordt gesplitst en dus niet wordt opgenomen in de dunne darm. Opgemerkt moet worden dat een tekort aan vitamine B12 kan worden gemaskeerd door een hoog foliumzuurgehalte

Tijdens de zwangerschap wordt een gerichte suppletie van foliumzuur expliciet aanbevolen om een neurale buisdefect (in de volksmond "open rug" genoemd) bij de pasgeborene te voorkomen. Naast een foliumzuurrijk dieet moeten zwangere vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap via een geschikte voorbereiding 400 µg foliumzuur per dag innemen en idealiter vier weken voor het begin van de zwangerschap beginnen te nemen.

B-vitaminen van biologisch geteelde quinoa-zaailingen

B-vitamines in voedingssupplementen zijn een interessant en vooral uitdagend onderzoeksgebied. Tot nu toe werden ze vooral aangeboden als synthetisch geproduceerde varianten, omdat de hoeveelheden geïsoleerd uit natuurlijke bronnen meestal te klein zijn om als zinvol en praktisch voedingssupplement te dienen. Voor producten die reclame maken voor natuurlijke B-vitamines uit fruitextracten of andere plantaardige bronnen is het de moeite waard om de ingrediëntenlijst eens goed te bekijken. Als er bijvoorbeeld cyanocobalamine of thiamine hydrochloride op de lijst staat (meestal helemaal aan het eind), zijn er synthetische vitaminen toegevoegd.

Decennialang onderzoek maakte het echter mogelijk om de productie van complexe en bioactieve vitale stoffen uit planten te revolutioneren. Innovatie, technologie en natuur worden gecombineerd in een holistische benadering die de basis vormt van ons hoogwaardige, plantaardige micronutriëntencomplex.

Lebensmittel QuinoaVoedsel QuinoaQuinoa zaailingen dienen als basis voor ons vitamine B-complex. Deze oude graansoort werd al duizenden jaren geleden door de Inca's gebruikt. De witte, gele, roodachtige of zwarte zaden vinden ook steeds meer hun plaats in ons moderne dieet, waardoor het verrijkt wordt als een waardevolle bron van voedingsstoffen en koolhydraten.
Quinoa is terecht geen graangewas zoals tarwe of rogge, maar wordt een zogenaamd pseudo-graan genoemd. Hoewel deze ook granen vormen, behoren ze niet tot de familie van het zoete gras.

Het is ook rijk aan proteïne, die door zijn aminozuursamenstelling als zeer hoogwaardig wordt geclassificeerd. Het is al lang niet alleen verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, maar ook in elke goed gesorteerde supermarkt. Quinoa is veelzijdig en brengt een welkome afwisseling in desserts, muesli, stoofschotels of groentepannen.

Holistisch overzicht

Laboratoriumprocessen zijn een snelle en goedkope manier om bijna alle voor de mens relevante voedingsstoffen en vitale stoffen te produceren. Naast deze voordelen heeft de methode ook een aantal nadelen, omdat geïsoleerde stoffen in ons lichaam een heel ander effect hebben dan in combinatie met andere stoffen, zoals die ook in de natuur voorkomen. Hier komt het concept van heelheid in het spel.

We willen aan de hand van het voorbeeld van niacine uitleggen wat er precies achter de term schuilgaat:
Niacine is niet één enkele vitamine, maar een verzamelnaam voor veel chemische structuren die vergelijkbaar zijn met die in de natuur. Het wordt synthetisch geproduceerd als nicotinezuur of nicotinamide, maar is alleen biologisch actief in de vorm van de co-enzymen NAD (nicotine adenine dinucleotide, geoxideerde vorm) en NADP (nicotine adenine dinucleotide fosfaat, geoxideerde vorm). Hoge doses geïsoleerd nicotinezuur kunnen bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor onaangename bijwerkingen, zoals roodheid van de huid, een gevoel van warmte en jeukende uitslag, bekend als "flushing".

Puzzle TeilePuzzelstukjesDit maakt al duidelijk dat er een complex samenspel is tussen individuele voedingsstoffen, dat ze onderling afhankelijk zijn en daarom niet los van elkaar moeten worden gezien - als een puzzel die alleen een compleet beeld geeft als alle individuele stukjes op hun plaats liggen.

Deze interactie staat ook wel bekend als het synergie-effect, hetgeen bewezen is door talloze studies en wetenschappelijke publicaties.

Het verschil zit hem in het detail

Ons vitamine B-complex is dus veel meer dan de som der delen, want het bevat niet alleen de klassieke vormen van de acht B-vitamines, zoals die ook in het laboratorium worden geproduceerd, maar ook nog vele andere organische en vooral bioactieve vormen van de B-vitamines, die dus alleen in hele voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Synthetische vitaminen moeten meestal worden omgezet naar een actieve vorm in het lichaam voordat ze effectief worden. Natuurlijke vitaminen zijn daarentegen al in een biologisch actieve vorm aanwezig, zodat het lichaam ze direct in de stofwisseling kan opnemen en er goed gebruik van kan maken. Bij de kunststofvarianten is dit niet altijd gegarandeerd. Zogenaamde isomeren, die u zich kunt voorstellen als spiegelbeelden van de moleculen, zijn nutteloos voor ons lichaam en worden gewoon weer uitgescheiden. De natuurlijke, geactiveerde vitaminen daarentegen zijn in de meest uiteenlopende vormen aanwezig en kunnen dus in verschillende metabolische banen worden gebracht. Daar ontvouwen ze complexere en veelzijdigere effecten dan geïsoleerde afzonderlijke stoffen. Een ander voordeel van natuurlijke vitaminen ten opzichte van de in het laboratorium geproduceerde vitaminen is hun vaak langere halfwaardetijd en dus langere werkingsduur.

 

Kwaliteitskenmerken

Ons vitamine B-complex is gebaseerd op de natuur en bevat het volledige spectrum aan bioactieve B-vitamines ingebed in een plantenmatrix. Dit complexe samenspel geeft hen doorslaggevende voordelen ten opzichte van synthetische vitaminen en biedt optimale compatibiliteit en hoge beschikbaarheid. Met onze B-vitamines kunt u niet alleen uw zenuwstelsel, mentale en immuunsysteem ondersteunen, maar u kunt ook profiteren van hun uiteenlopende eigenschappen op vele andere gebieden.

Twee capsules dekken 120% van de aanbevolen dagelijkse dosis voor alle acht B-vitamines. Als deze dosering u te laag lijkt, kunnen we deze zorgen veilig wegnemen. Want, zoals u al heeft ervaren, hebben natuurlijke vitaminen een hogere biologische activiteit, dus zelfs kleine hoeveelheden zijn voldoende om het gewenste effect te bereiken in vergelijking met synthetische preparaten.

Tijdens de productie gebruiken we geen kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen en gebruiken we in plaats daarvan een rijst-extract voor het bottelen. Door de plantaardige capsuleschelp van cellulose is ons product ook zeer geschikt voor vegetariërs en veganisten. Op deze manier krijgen we een zuiver, hoogwaardig en holistisch uitgebalanceerd natuurlijk product waarmee u uw voeding permanent kunt verbeteren om ervoor te zorgen dat aan uw vitamine B-behoeften wordt voldaan.

 

Verder lectuur:

 • Lindschinger M et al. (2019): A Randomized Pilot Trial to Evaluate the Bioavailability of Natural versus Synthetic Vitamin B Complexes in Healthy Humans and Their Effects on Homocysteine, Oxidative Stress, and Antioxidant Levels. Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume 2019.
 • Vega-Gálvez A et al. (2010): Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review. J Sci Food Agric. 2010 Dec;90(15):2541-7.
 • Pitzschke A et al. (2015): Antioxidative responses during germination in quinoa grown in vitamin B-rich medium. Food Science & Nutrition 2015; 3(3): 242–251.
 • Bundesinstitut für Risikobewertung: Domke A et al. (Hg.) (2004): Verwendung von Vitaminen in Lebensmitteln - Toxikologisches und ernährungsphysiologische Aspekte Teil 1. BfR-Hausdruckerei Dahlem.
 • Dauben L (2018): Süßkartoffel, Quinoa, Maniok und Co. „Alternative“ Kohlenhydratlieferanten in der Ernährung. Ernährungs Umschau 10/2018: M568—580.

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Vitamine B Complex
ingrediënten 81,3 % quinoa-spruitjesconcentraat (Panmol® B-Complex), hydroxypropylmethylcellulose (plantaardige capsule), vrijgavemiddel rijstextract.
Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 capsules = 36,9 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem 2 capsules met wat vloeistof.
Voedingsstoffen per 2 capsules 1,32 mg thiamine (120 % NRV*), 1,68 mg riboflavine (120 % NRV*), 19,2 mg niacine (120 % NRV*), 1,68 mg vitamine B6 (120 % NRV*), 240 µg foliumzuur (120 % NRV*), 3 µg vitamine B12 (120 % NRV*), 60 µg biotine (120 % NRV*), 7,2 mg pantotheenzuur (120 % NRV*).
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2 - 56729 Nitz

*NRV = referentiewaarden voor voedingsstoffen volgens VO (EU) 1169/2011.

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.