Wierook
  • 300 mg Indische wierook extract van Boswellia serrata
  • bijzonder hoog aandeel van 85% boswellness-zuren (meestal slechts 65%)
  • met Bioperine®, een gestandaardiseerd extract van zwarte peper, om de biobeschikbaarheid te verhogen
  • geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen
  • bevat 60 vegetarische capsules voor twee maanden
Artikelnummer: 3030
Inhoud: 36 g
Prijs:
€ 24,02 € 20,88 (€ 580,00 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Dit BioProphyl product is gebaseerd op puur natuurlijke, gecertificeerde ingrediënten uit de conventionele landbouw en is vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Wij raden een regelmatige consumptie aan (gedurende een periode van minstens 3 maanden).

Wierook met 85% boswellic acid en Bioperine

Velen associëren wierook waarschijnlijk met religieuze rituelen en het gebruik ervan in kerken en tempels. Als het wordt verbrand, vult het de kamer met een aromatische geur die, toegegeven, niet iedereen aangenaam vindt. Reeds de oude Egyptenaren en de oude Romeinen gebruikten wierook voor cultische doeleinden in de aanbidding van de goden. In het begin van het christendom was het, samen met goud en mirre, een van de geschenken van de drie heilige koningen aan het Kindje Jezus. Zelfs toen al werd wierook als kostbaar beschouwd en als een teken van eer en waardering.

Naast dit ritueel gebruik wordt de wierookhars van de soort Boswellia serrata, die vooral in India veel voorkomt, al meer dan 3000 jaar onder de naam "Salai guggal" gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunst, de Ayurveda. De preparaten worden onder andere gebruikt op het gebied van het gewrichtsapparaat, de darm en de luchtwegen en worden toegepast in de vorm van poeders, zalven en extracten. Zelfs in cosmetica en als additief in dranken en voedsel is het zeer populair geworden en wordt het gewaardeerd om zijn vele en gevarieerde eigenschappen.

In de afgelopen decennia hebben Indiase apothekers en artsen en ook in Duitsland de eerste klinische studies naar het therapeutisch gebruik van wierook uitgevoerd. Verschillende studies met de ruwe hars, de extracten en de afzonderlijke componenten van de hars, waaronder boswellness-zuren, geven veelbelovende en vooral dosisafhankelijke effecten aan. De zogenaamde β-boswellic acids toonden het grootste potentieel in verschillende toepassingsgebieden.

Hoewel de diverse en positieve eigenschappen van wierook en zijn boswellichtzuren nog niet officieel zijn erkend door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), zou het kwalijk zijn om ze voor u achter te houden. Daarom hebben wij ons assortiment aangevuld met een hoogwaardig extract van Indiase wierook, dat wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk hoog gehalte aan waardevolle boswellness-zuren.

De extractie van de hars

Wierook boswellia serrataWierook-extract wordt verkregen uit de hars van wierookbomen. Dit zijn planten van het geslacht Boswellia uit de balsemfamilie. Vanwege deze botanische naam wordt de hars ook wel boswelliahars genoemd. Wierook groeit vooral in de droge gebieden van Afrika, maar ook in Arabië en India.
Voor onze capsules gebruiken we Indiase wierook (Olibanum indicum) van de sabalboom (Boswellia serrata), die zich het meest comfortabel voelt in droge en bergachtige gebieden van India.

indisches weihrauchharz olibanum indiumOm de hars te verkrijgen worden de wierookbomen op 10 tot 30 plaatsen op de stam en op dikke takken gezaagd. Met behulp van een speciaal gereedschap kan de hars, die als siroop te voorschijn komt, na het drogen worden afgeschraapt. Het stolt tot brokken en onregelmatige druppels met een geelachtige tot bruine kleur en een fragiel, wasachtig oppervlak. Per boom kan ongeveer één kilogram hars worden geoogst. Aangezien het zowel in alcohol als in water oplosbare componenten bevat, wordt het ook wel rubberhars genoemd.

De kwaliteit van de Indiase wierookhars, die bestemd is voor medisch gebruik, wordt beschreven in de Europese Farmacopee. Wierook die in kerken wordt gebruikt als ritueel is van inferieure kwaliteit en is vaak afkomstig van de Arabische en Afrikaanse Boswellia sacra (ook Boswellia carteri) en Boswellia frereana. De gomhars van andere soorten kan ook worden gebruikt voor de productie van wierook. De verschillende harsen verschillen soms aanzienlijk in hun samenstelling en van bestaande ingrediënten.

 

Ingrediënten van het Indische wierook extract

Bosweliasäuren

De Indiase wierookhars wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan ingrediënten. Kenmerkend zijn etherische oliën met hoge gehaltes aan diverse terpenen, slijmstoffen, eiwitten, specifieke harsachtige stoffen en andere secundaire plantaardige stoffen. Tot nu toe zijn er meer dan 200 componenten geïdentificeerd. Vooral de boswellness-zuren worden als waardevol beschouwd. In eenvoudig wierookpoeder zijn deze slechts in kleine hoeveelheden (ongeveer 1 %) aanwezig, terwijl ze in een extract in geconcentreerde vorm aanwezig zijn. Vaak zijn dit extracten met een boswellness-gehalte van 65 %. Zo niet bij ons, want onze wierookcapsules bevatten een hoog gedoseerd extract met 85 % boswellness-zuren.

Boswellness-zuren behoren door hun ringstructuur tot de zogenaamde pentacyclische triterpenen. In totaal zijn er tot nu toe meer dan een dozijn verschillende boswellness-zuren geïdentificeerd, maar slechts enkele daarvan bezitten in hoge mate de gewenste eigenschappen. Het gaat om β-boswellnetzuur, 3-acetyl-β-boswellnetzuur, 11-keto-β-boswellnetzuur (KBA) en vooral 3-acetyl-11-keto-β-boswellnetzuur (AKBA). Volgens de Europese Farmacopee wordt de kwaliteit van een wierook extract grotendeels bepaald door de concentraties van AKBA en KBA.

Kwaliteitskenmerken

Steigerung bioverfügbarkeitDe kwaliteit van een boswellia-extract wordt niet alleen bepaald door de inhoud van AKBA en KBA, omdat met name AKBA relatief slecht door het lichaam wordt opgenomen en van nature een lage biobeschikbaarheid heeft. Om dit te verhogen, voegen we een speciaal extract van zwarte peper toe. Dit is Bioperine®, een hoogwaardig, 95 % gestandaardiseerd extract van Piper nigrum, dat zich kenmerkt door een hoog aandeel aan waardevolle piperine alkaloïden. Deze combinatie maakt het mogelijk om de biologische beschikbaarheid van boswellness-zuren vele malen te verhogen. Verbruik in combinatie met een vette maaltijd kan de absorptie nog verder verbeteren.

Wierook uit BioProphyl bevat originele Indiase wierook als extract met een bijzonder hoog boswelzuurgehalte van 85 %. De belangrijkste werkzame stoffen zijn β-boswellic acid, 3-acetyl-β-boswellic acid, 11-keto-β-boswellic acid en 3-acetyl-11-keto-β-boswellic acid. We zijn vooral trots op de hoge concentratie aan boswellness-zuren en het feit dat we geen kunstmatige toevoegingen of vulstoffen gebruiken. Dit stelt ons echter voor grote uitdagingen bij het verwerken van het hooggedoseerde extract, omdat extracten met 65% boswellness-zuren veel gemakkelijker te verwerken zijn. Na een lange periode van sleutelen hebben we nu een oplossing gevonden om het perfecte product voor ons te verkrijgen, een product dat volledig voldoet aan onze filosofie en onze hoge kwaliteitsnormen. Dit hoogwaardige extract wordt overigens ook gebruikt voor onze Arthrovit.

Commercieel verkrijgbare wierookproducten zijn vaak mengsels van verschillende soorten wierook, zodat een exacte toewijzing aan de botanische gebieden van herkomst nauwelijks mogelijk is. Aangezien de oogsthoeveelheden en de prijzen van de verschillende soorten aanzienlijk kunnen verschillen, moet u bij de aankoop van een wierookproduct bijzonder voorzichtig zijn om geen vervalsingen of inferieure kwaliteit te riskeren.

Door het gebruik van een plantaardige cellulose capsule is onze wierook geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten. Naast de gebruikelijke microbiologische testen en controles op de aanwezigheid van schadelijke stoffen, toont het analysecertificaat ook het boswelzuurgehalte aan.

Veel gebruikers waarderen Indiase wierook als een alternatief voor conventionele producten, waarvan het succes in deze gevallen vaak onbevredigend bleef. De bevindingen van onderzoeken en studies zijn in sommige gevallen nog onvolledig, zodat verder onderzoek zeker de moeite waard is om het potentieel van dit traditionele middel verder te benutten. Ervaring en vele jaren van traditioneel gebruik spreken echter al voor zich. Overtuig uzelf!

 

Verder lectuur:

  • Abdel-Tawab M, Werz O, Schubert-Zsilavecz M (2011): Boswellia serrata: an overall assessment of in vitro, preclinical, pharmacokinetic and clinical data. Clin Pharmacokinet. 2011 Jun;50(6):349-69.
  • Europäisches Arzneibuch (Ph. Eur.) 9. Ausgabe, Grundwerk 2017, Amtliche deutsche Ausgabe. Deutscher Apotheker Verlag.

 

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Wierook
ingrediënten

49,9% wierook extract* (Boswellia serrata,: 85% boswellic acids), Sango koraalpoeder, hydroxypropylmethylcellulose (plantaardige cellulose capsule), lossingsmiddel rijst extract, 0,5% peper extract Bioperine (Piper nigrum).

*Van conventionele landbouw.

Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 plantaardige capsules = 36 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem 1 capsule kort na de maaltijd in met wat vloeistof.
Voedingsstoffen per capsule Boswellia serrata-extract 300 mg, peperextract Bioperine 3 mg (Piper nigrum)
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2- 56729 Nitz

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.