Algenkracht
  • 417 mg Algenolie van Schizochytrium sp.
  • rijk aan natuurlijke EPA en DHA, waarvan is aangetoond dat ze bijdragen aan een gezonde, normale hartfunctie
  • optimaal voor vegetariërs en veganisten
  • 60 vegetarische capsules
Artikelnummer: 8777
Inhoud: 36 g
Prijs:
€ 23,73 (€ 659,17 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Algenkracht rijk aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA

Naar schatting bestaan er meer dan 400.000 verschillende algensoorten op aarde. Echter, slechts ongeveer 20% hiervan is tot op heden bekend. De afzonderlijke soorten vallen vooral op door hun diversiteit, die niet alleen betrekking heeft op hun kleur, maar ook op structurele verschillen en kenmerkende ingrediënten. Onderzoekers en biologen worden daarom nog steeds opgeroepen om de resterende soorten te ontdekken, te beschrijven en te classificeren.

Aan de top van de mariene voedselketen

Algen behoren tot de oudste levende wezens op aarde. Als zogenaamde primaire producenten staan zij aan de top van de mariene voedselketen en geven zij de geproduceerde energie voor hun eigen groei door aan andere herbivore en carnivore schakels in de voedselketen. Inmiddels hebben ze ook de weg naar onze borden gevonden. Algen worden bijvoorbeeld geconsumeerd als bestanddeel van sushi, toegevoegd aan voedsel voor technologische doeleinden en worden ook gebruikt in salades en soepen. In de Aziatische keuken zijn ze al een integraal en onmisbaar ingrediënt.
Als voedingssupplement zijn ze ook zeer geschikt en worden ze vaak als pellets of in poedervorm aangeboden. De microalgen Chlorella en Spirulina zijn bijzonder succesvol gebleken door hun brede scala aan voedingsstoffen en andere bijzondere eigenschappen.
Naast koolhydraten, vezels en hoogwaardige aminozuren bevatten de meeste algen tal van vitaminen en mineralen die kunnen bijdragen aan onze dagelijkse voedingsstoffenvoorziening. Vanwege het unieke voedingsprofiel en de vetzuursamenstelling waren we vooral geïnteresseerd in de mariene microalgen Schizochytrium. Het heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, meer bepaald aan waardevolle omega-3-vetzuren, en is bijzonder rijk aan docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).

Omega-3-vetzuren als onderdeel van een evenwichtige voeding

Vetzuren zijn ketens van verschillende lengte die bestaan uit maximaal 26 koolstofatomen. Als ze verbonden zijn door eenvoudige chemische bindingen, zijn het verzadigde vetzuren. Men spreekt van onverzadigde vetzuren wanneer er één of meer dubbele bindingen aanwezig zijn. Hieronder vallen ook omega-3-vetzuren, die, vooral als langeketenmoleculen, een waardevol onderdeel zijn van onze voeding en een gunstig effect hebben op de gezondheid.
Omega-3-vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam, hetgeen betekent dat we ze regelmatig moeten innemen met onze voeding. In ons lichaam worden ze omgezet in hormoonachtige stoffen, zogenaamde eicosanoïden en docosanoïden, die verschillende effecten hebben op onze stofwisseling. De uitgangsstoffen hiervoor zijn de langketenvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
In de jaren zestig constateerde voedingsdeskundige Ancel Keys dat hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen of beroertes, minder vaak leken voor te komen in Griekenland en Zuid-Italië dan in Noord-Europa of de VS. Hij ging ervan uit dat de reden hiervoor het mediterrane dieet van het Middellandse Zeegebied was, dat wordt gekenmerkt door een hoog aandeel van plantaardig voedsel. Vooral fruit en groenten, peulvruchten, plantaardige vetten uit noten, zaden en olijfolie, maar ook vette vis zoals makreel, zalm, sardientjes of haring staan hier op het menu. Zuivelproducten, vlees en worst, vooral rood vlees, worden zelden gegeten. Door dit voedingspatroon levert het mediterrane dieet een bijzonder grote hoeveelheid omega-3-vetzuren.
De regelmatige inname van omega-3-vetzuren wordt daarom aanbevolen door voedingsverenigingen zoals de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE). Goede bronnen zijn bepaalde plantaardige oliën zoals koolzaad- en lijnzaadolie en vette zeevis zoals zalm en haring.

Wat zijn EPA en DHA?

 

EPA en DHA zijn twee van de omega-3-vetzuren met lange keten die essentieel zijn voor ons organisme. Ze komen vooral voor in dierlijke vetten. Ons lichaam kan ze voor een klein deel zelf produceren uit alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur uit plantaardige bronnen. Op de productpagina van onze krillolie kunt u precies zien hoe de ombouw in zijn werk gaat. Dit proces vindt echter slechts in beperkte mate plaats, omdat de activiteit van het enzym dat hiervoor nodig is beperkt is en het ook nodig is voor andere processen in de vetstofwisseling.
Onder normale voedingsomstandigheden kan plantaardig alfa-linoleenzuur om deze reden niet in de plaats komen van EPA en DHA. Bovendien bepaalt de verhouding tussen omega-6-vetzuren en omega-3-vetzuren hoeveel EPA en DHA wordt geproduceerd. Het volgende geldt: hoe kleiner de verhouding tussen de twee soorten vetzuren, hoe groter de kans dat er EPA en DHA kan worden gevormd. Idealiter zou de verhouding tussen omega-6 en omega-3-vetzuren volgens de beroepsverenigingen 5 op 1 moeten zijn. Onze westerse voeding heeft echter een echte verhouding van 20 op 1.

De aanduiding als omega-3 of omega-6 vetzuur is afhankelijk van de vraag of de eerste dubbele binding zich op het 3e of 6e C-atoom bevindt vanaf de methylgroep (CH3-groep).

Op basis van talrijke wetenschappelijke studies is bewezen dat EPA en DHA een positieve invloed hebben op het hele cardiovasculaire systeem. Omega-3-vetzuren ondersteunen de gezondheid van de bloedvaten en het hart door te helpen het normale triglyceridenniveau en de bloeddruk in het bloed te handhaven. Daarnaast is vooral DHA belangrijk voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Het maakt een aanzienlijk deel uit van alle membraanlipiden in de hersenen en het netvlies en zorgt samen met EPA voor normale neuronale functies, waaronder cognitie, emotie en geheugen. Daarom moeten vooral zwangere vrouwen zorgen voor voldoende DHA, omdat het een belangrijke rol speelt in de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen van het kind.
De DGE beveelt een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA aan, die gemakkelijk kan worden gedekt door één of twee vismaaltijden per week.

Niet iedereen wil echter vis eten of kan het niet verdragen vanwege een voedselallergie. In dit geval is omega-3 vetzuurrijke olie uit microalgen, zoals het bovengenoemde schizochytrium, het optimale alternatief om in uw behoeften te voorzien. De olie van dit soort algen is sinds 2003 officieel goedgekeurd als nieuw voedingsmiddel en moet minstens 32% van het vetzuur DHA bevatten.

De verordening voor nieuwe voedingsmiddelen

Dit verwijst naar de EU-verordening 2015/2283 over nieuwe voedingsmiddelen die op 31.12.2015 van kracht werd. Nieuw voedsel wordt gedefinieerd als al het voedsel dat in de Europese Unie niet in gebruikelijke hoeveelheden voor menselijke consumptie werd gebruikt vóór 15.05.1997.

De microalgen Schizochytrium

Het zeewier van het geslacht Schizochytrium behoort tot de familie van de zogenaamde Thraustochytridia en is zo fascinerend omdat het van nature in staat is de omega-3-vetzuren DHA en EPA te vormen, die voor ons essentieel zijn en die we anders voornamelijk via dierlijke vetten consumeren. Het is hiervoor niet afhankelijk van zonlicht, maar maakt gebruik van plantenresten, bladeren en andere organische stoffen. Vanwege deze bijzondere eigenschap werd het oorspronkelijk ingedeeld in de champignonfamilie. Moleculair biologisch onderzoek heeft echter aangetoond dat Thraustochytridia niet tot de schimmels behoort, maar gerelateerd is aan de heteroconta, een groep waartoe ook zeewier en diverse andere microalgen behoren.

De extractie van de algenolie

De microalgen waaruit onze Omega-3 olie wordt gewonnen, komen niet uit de zee, maar worden duurzaam gekweekt in speciale roestvrijstalen containers, waardoor waardevolle hulpbronnen en het milieu worden gespaard. Een ander voordeel van deze methode is het behoud van de vis- en krillbestanden in de zee, omdat vis en krill zich onder andere voeden met deze algen.
De algen worden gekweekt via fermentatie onder zogenaamde heterotrofe omstandigheden. In tegenstelling tot onder fototrofe omstandigheden vereist deze methode geen toevoer van licht en kooldioxide (CO2), hetgeen gepaard zou gaan met een hoge energie-input en vervuilingsgevoelige oppervlakken. In plaats daarvan worden de algen voorzien van suiker en azijnzuur als energie- en koolstofbron. Hierdoor kunnen ze zelfs in het donker groeien. In de natuur geeft dit hen een enorm evolutionair voordeel, omdat ze kunnen overleven in diepere wateren en bodemlagen.
Daarnaast vindt de fokkerij plaats in een gesloten systeem, zodat er geen contact is met mogelijke verontreinigingen uit de omgeving.
Om de waardevolle algenolie te verkrijgen, worden ten slotte de celwanden van de algen opengebroken. De olie wordt geproduceerd onder vrijwel zuurstofvrije omstandigheden en is dus optimaal beschermd tegen oxidatie. Om de hoogste kwaliteit van het product te garanderen, worden ook geuren en bijbehorende stoffen uit de olie verwijderd en wordt de olie in een laatste fase voorzichtig gefilterd door middel van een koude filtratie.

 

Kwaliteitskenmerken

Elke capsule van onze algenolie bevat 417 mg hoogwaardige olie van het algengeslacht Schizochytrium sp. Het levert u dus 229,4 mg omega-3-vetzuren, waarvan 125,1 mg DHA en 62,6 mg EPA, hetgeen bijdraagt aan de normale hartfunctie. Zachte verwerkingsmethoden, zoals koude filtratie, zorgen ervoor dat er een hoogwaardig product ontstaat waarin alle waardevolle natuurlijke ingrediënten van de algen behouden blijven. Door de olie te standaardiseren, kunnen we een constante kwaliteit en een identiek gehalte aan de waardevolle omega-3-vetzuren garanderen. Natuurlijke antioxidanten zoals vitamine E zorgen ervoor dat de olie lang houdbaar is en niet "ranzig" wordt. Dankzij een speciaal productieproces zijn de capsules reukloos en zeer goed verteerbaar. De veganistische en maagsapresistente zachtzetmeelcapsule voorkomt onaangename oprispingen na inname, zoals vaak het geval is bij visoliecapsules.

Algenolie en jodium
Met onze capsules hoeft u zich geen zorgen te maken over het jodiumgehalte, dat vaak een probleem is bij producten op basis van zeewier. Door de algen in een gecontroleerde omgeving te kweken en speciale voedingsoplossingen te gebruiken, kunnen ze het jodium niet absorberen en zich ophopen in hun cellen. Als er echter kleine hoeveelheden jodium aanwezig zijn, wordt het tijdens het productieproces uit de omega-3-olie verwijderd, zodat we eventuele veiligheidsproblemen kunnen elimineren.

Onze Algenkracht Capsules zijn vrij van kunstmatige toevoegingen en verwerkingsmaterialen en bieden u een optimaal veganistisch alternatief om uw dagelijkse aanvoer van omega-3 vetzuren te optimaliseren, aangezien de capsuleschelp ook 100% vegetarisch en veganistisch is. Bovendien zijn de capsules zeer geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze geen allergene vis of schelpdieren bevatten.

 

Verwante literatuur:

  • Icking J, Menn C (2019): Algen - Vielfalt aus dem Meer. Bundeszentrum für Ernährung (BZfE) (Hg.). https://www.bzfe.de/inhalt/algen-556.html. Zugriff: 20.12.2020.
  • Honda D, Yokochi T et al. (1999): Molecular phylogeny of labyrinthulids and thraustochytrids based on the sequencing of 18S ribosomal RNA gene. J Eukaryot Microbiol. 1999 Nov-Dec;46(6):637-47.
  • Cavalier-Smith T et al. (1994): Thraustochytrids are chromists, not Fungi: 18s rRNA signatures of Heterokonta. Phil. Trans. R. Soc. Lond. B (1994) 346, 387-397.
  • European Food Safety Authority (EFSA) (2014): Scientific Opinion on the extension of use for DHA and EPA-rich algal oil from Schizochytrium sp. as a Novel Food ingredient. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal 2014; 12(10): 3843.
  • Smollich M (2015): Omega-3-Fettsäuren und Hirnfunktion. Ernährungs Umschau 62(10): 170-177.
  • Richter V et al. (2011): Langkettige Omega-3-Fettsäuren: Bedeutung und Versorgungskonzept. Deutsche Apotheker Zeitung 2011; 151(25): 43-47.

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product Algenkracht
Ingrediënten 69,4 % algenolie van Schizochytrium sp., vegetarische capsule (bevochtigingsmiddel glycerine, gemodificeerd maïszetmeel, carrageen, water, natriumcarbonaat), zonnebloemolie, aroma rozemarijnextract, antioxidante sterke tocoferol extracten en ascorbylpalmitaat.
Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 capsules = 36,06 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem 1 - 2 capsules met wat vloeistof.
Voedingsstoffen per capsule
(per 2 capsules)
417 mg (834 mg) algenolie met 229,4 mg (458,8 mg) omega-3 vetzuren (waaronder 62,6 mg (125,2 mg) EPA en 125,1 mg (250,2 mg) DHA).
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2 - 56729 Nitz

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.