L-Carnitine Carnipure®
  • 500 mg originele Lonza L-Carnitine met het Carnipure-zegel van kwaliteit
  • Productieproces garandeert 100% zuivere L-carnitine zonder D-vorm.
  • vrij van dierlijke ingrediënten
  • dus ook geschikt voor veganisten
  • 60 vegetarische capsules
Artikelnummer: 8348
Inhoud: 52 g
Prijs:
€ 25,71 (€ 494,42 / 1 kg)

In voorraad | Meer informatie over de levertijd vindt u hier.

Alle prijzen zijn incl. BTW plus verzendkosten.
Gratis verzending naar België vanaf 100 €.

Dit BioProphyl product is gebaseerd op gecertificeerde ingrediënten en is vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Wij raden een regelmatige consumptie aan (gedurende een periode van minstens 3 maanden).

L-Carnitine Carnipure® 100 % puur, origineel Lonza L-Carnitine

Het optimaliseren van de eigen voeding wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Het bewustzijn voor het eigen lichaam en een gezonde levensstijl neemt toe en ook de vraag naar een nutriëntenrijk dieet met hoogwaardige voeding neemt toe. Daarnaast worden ecologische aspecten en dierenwelzijn steeds belangrijker. Hierdoor neemt ook het aantal mensen dat een overwegend of uitsluitend plantaardig dieet volgt gestaag toe. Op dit moment eet naar schatting acht procent van de bevolking in Duitsland vegetarisch, ongeveer één procent strikt vegetarisch, dat wil zeggen veganistisch.

Plantaardige voeding is niet alleen een kortetermijntrend

De term vegetarisme of vegetarisch dieet betekent een plantaardig dieet dat geen vlees en vis en producten op basis daarvan omvat. Diverse vormen sluiten bovendien andere dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk en eieren, uit. Veganisten zien volledig af van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en producten die daarvan zijn gemaakt. Dit omvat bijvoorbeeld honing. De motieven en redenen voor een vegetarisch dieet zijn divers en kunnen worden ingedeeld in de vier hoofdcategorieën religie, ethiek, gezondheid en ecologie.

Als men de oorsprong van het woord nader bekijkt, wordt het duidelijk dat een vegetarisch dieet veel verder gaat dan alleen het afzien van individuele voedingsmiddelen. De term komt van het Latijnse "vegetare", wat "groeien" of "herleven" betekent. Vegetarisme is dus eerder een concept dat de hele levensstijl omvat en binnen dit kader een "verkwikkend" dieet nastreeft.

Vorm van het vegetarische dieetVoedingsmiddelen die niet worden gebruikt:Voedsel dat wordt gegeten:
lacto-ovo-vegetarisch Vlees, vis, zeevruchten en alle producten daarvan Plantaardige voeding, eieren, melk en zuivelproducten
lacto-vegetarisch Vlees, vis, zeevruchten, eieren en alle producten daarvan Plantaardige voeding, melk en zuivelproducten
Ovo-vegetarisch Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, melk en alle daarvan afgeleide producten Plantaardig voedsel en eieren
veganistisch Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, melk, eieren, honing en alle producten die daarvan zijn gemaakt (alle voedingsmiddelen die afkomstig zijn van dieren) Plantaardige levensmiddelen
pescovegetabel Vlees en alle producten daarvan Plantaardige levensmiddelen, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, melk en zuivelproducten
semi-groente Alle vlees, behalve kip, vis en zeevruchten  

Een goed gepland en gezond vegetarisch dieet wordt door voedingsorganisaties, zoals de Academy of Nutrition en Dietetics, beschouwd als gezondheidsbevorderend en voedingsgeschikt. Bovendien kan het verschillende ecologische en gezondheidsvoordelen opleveren. Toch zijn sommige voedingsstoffen twijfelachtig vor een vegetariër en vooral voor en veganistisch dieet, zodat er speciale aandacht moet worden besteed aan hun adequate inname.

Potentieel kritische voedingsstoffen in het vegetarische dieet

Een goed uitgebalanceerd gemengd dieet, dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel bevat, draagt aanzienlijk bij aan de aanvoer van essentiële aminozuren, omega-3-vetzuren met lange keten, vitamine D, vitamine B12, calcium, ijzer, zink en selenium. Hoewel vegetarische diëten hand in hand gaan met een voldoende hoeveelheid aan vele vitaminen, mineralen, vezels en secundaire plantaardige stoffen, is er vaak een tekort bij deze diëten aan sommige voedingsmiddelen die in een normaal gemengd dieet worden geconsumeerd. Daarom moet er speciale aandacht worden besteed aan de aanvoer van de bovengenoemde voedingsstoffen en moeten er plantenvoedingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast kan de aanvoer van voedingsstoffen worden ondersteund met gerichte voedingssupplementen.

De Giessen-vegetarische voedselpiramide, ontwikkeld door de voedingsdeskundigen Claus Leitzmann en Markus Keller, geeft voedselgerelateerde voedingsadviezen en omvat alle voedingsgroepen voor lacto-ovo vegetariërs en veganisten. Voor Veganer geldt bovendien dat voor het voldoen aan behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verrijkte voeding of voedingssupplementen gebruikt moet worden. Vlees, vis, melk en eieren worden vervangen door peulvruchten en sojaproducten en andere eiwitbronnen. Groenten en fruit blijven de basis vormen van een gezondheidsbevorderend dieet.

 

Met de aanbevelingen van de Giessen-vegetarische voedselpiramide kan een uitgebalanceerd en behoeftegericht dieet goed worden uitgevoerd. Desalniettemin kunnen bepaalde leveranciers van voedingsstoffen niet analoog worden uitgewisseld. Peulvruchten, zoals erwten, linzen en soja, leveren wel waardevolle eiwitten, B-vitaminen, zink en ijzer. Andere waardevolle voedingsstoffen die normaal gesproken in dierlijke producten worden aangetroffen, worden echter in veel lagere concentraties gevonden. Vlees, vis en producten die ervan gemaakt zijn, zijn bijvoorbeeld bijzonder goede bronnen van L-carnitine, dat een belangrijke rol speelt in onze stofwisseling als een zogenaamde biodrager.

Wat is L-carnitine en waar hebben we het voor nodig?

L-carnitine (lat. carnis = vlees) is een vitamine-achtige stof, ook wel vitaminoïde genoemd, die in 1905 werd ontdekt. Chemisch gezien is het een zogenaamd gamma-aminozuur. In het kader van de vetstofwisseling dient het als transportmolecuul voor langeketenvetzuren in het mitochondrium, waar ze worden geoxideerd om energie te produceren (β-oxidatie). Tijdens dit proces werkt het samen met co-enzym A (CoA), dat het vetzuur overbrengt naar het carnitinemolecuul om het transporteerbaar te maken. Op dit punt is het voldoende om te weten dat carnitine belangrijk is voor de productie van energie uit vetten.

Ons lichaam kan het molecuul zelf produceren uit de aminozuren methionine en lysine. Het komt in grote hoeveelheden voor, vooral in de skeletspieren, het hart en de lever. Bij een gevarieerd gemengd dieet wordt ongeveer 100 tot 300 mg L-carnitine via de voeding opgenomen. Ter vergelijking, lacto-ovo vegetariërs consumeren slechts 15 tot 25% van deze hoeveelheid, en veganisten slechts 3 tot 10%. Het lichaam moet het verschil tussen de opgenomen hoeveelheid voedsel en de totale behoefte aan L-carnitine dekken door zijn eigen synthese. Het kan dit alleen doen als het toegang heeft tot andere noodzakelijke cofactoren zoals vitamine C, vitamine B6, niacine en ijzer in voldoende hoeveelheden, die ook in ons Shield zitten, bijvoorbeeld.

Het co-enzym A speelt niet alleen een centrale rol in de vetstofwisseling, maar is ook een belangrijk enzym in een aantal stofwisselingsprocessen. Een tekort gaat gepaard met verschillende functionele beperkingen en daarom speelt L-carnitine zo'n belangrijke rol in onze stofwisseling. Indien gewenst kunnen aan CoA gebonden reststoffen worden overgeheveld naar L-carnitine, zodat er weer gratis CoA beschikbaar is. Onze lichaamscellen bevatten dus ongeveer 20 keer meer L-carnitine dan CoA.

Resorptie en distributie in het lichaam

In het hele organisme circuleert ongeveer 20 tot 25 g L-carnitine. Bijzonder hoge gehaltes worden aangetroffen in organen die hun energie voornamelijk onttrekken aan de verbranding van vetzuren. 98% wordt opgeslagen in de hart- en skeletspieren, terwijl de resterende reserves worden gevonden in de lever en de nieren. Het molecuul bereikt de doelcellen door middel van specifieke transporteiwitten. Op dit punt moet worden opgemerkt dat alleen L-carnitine biologisch actief is en in de cellen kan worden opgenomen. D-carnitine, het chemische spiegelbeeld, is ineffectief en vermindert de opname van L-carnitine.

Kwaliteitskenmerken

Wij bij BioProphyl vertrouwen op bewezen kwaliteit, zodat elk van onze L-Carnitine capsules 500 mg hoogwaardige en originele L-Carnitine Carnipure® van Lonza bevat.
Al meer dan 20 jaar is Lonza een toonaangevende wereldwijde producent van L-Carnitine en een expert in de farmaceutische en voedingsindustrie. Onze L-Carnitine wordt niet uit vlees verkregen, maar door middel van een uniek en gepatenteerd meerfaseproces. Dankzij dit speciale productieproces kan 100% zuiver L-carnitine worden geproduceerd, de natuurlijke en biologisch actieve vorm van het molecuul. Pure L-carnitine is van onovertroffen kwaliteit.

Bij de keuze van een product met carnitine moet u dus niet alleen letten op de inhoud van L-carnitine, maar ook op de vraag of het ook D-carnitine bevat. D-carnitine hoopt zich op dezelfde manier op tijdens de synthetische productie van L-carnitine, maar is ineffectief en tast de absorptie van het effectieve L-carnitine aan.

De zuivere grondstof carnitine is ook sterk hygroscopisch (waterbindend). Wijnsteenzuur wordt daarom gebruikt om het poeder te stabiliseren, wat resulteert in een complex, het zogenaamde L-carnitinetartraat. Veel producten hebben niet het zuivere carnitinegehalte maar het carnitinetartraat. Het zuivere carnitinegehalte van deze laatste is ongeveer 67%. 500 mg carnitinetartraat komt dus slechts overeen met 335 mg zuiver carnitine.
Daarom bevatten onze capsules 735 mg L-carnitinetartraat, zodat we een minimumgehalte van 500 mg zuivere L-carnitine per capsule kunnen garanderen.

De L-carnitine in onze capsules is gecertificeerd volgens ISO 9001 en ISO 22 000, kosjer en halal gecertificeerd en vrij van allergenen. Bovendien wordt de productie uitgevoerd zonder gebruik te maken van genetische manipulatie. De capsuleschelp is gemaakt van plantaardige cellulose, zodat de capsules ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Ook zonder de (regelmatige) consumptie van vlees hoeft u niet zonder deze vitaminoïde te zitten en kunt u uw dagelijkse voeding aanvullen met een waardevolle vitale stof met verschillende eigenschappen.

 

Verdere lectuur:

  • Richter M et al. (2016): Vegane Ernährung. Position der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V. (DGE). Ernaehrungs Umschau 63(04): 92-102. Erratum in 63(05): M262.
  • Leitzmann C, Keller M (2011): Vegetarische Ernährung. Eine Ernährungsweise mit Zukunft. Spiegel der Forschung 1/2011.
  • Feller AG, Rudman D (1988): Role of Carnitine in Human Nutrition. J Nutr 118: 541-547.

 

Ingrediënten van het voedingssupplement
Naam van het product L-Carnitine Carnipure®
ingrediënten 84,8% L-carnitinetartraat (overeenkomend met 57,7% L-carnitine = 500 mg L-carnitine/capsule), hydroxypropylmethylcellulose (plantaardige cellulosecapsule), vrijgavemiddel rijstextract.
Ingrediënten die allergieën & intoleranties kunnen veroorzaken geen
Netto vulhoeveelheid 60 groentecapsules = 52 g
Aanbevolen dagelijkse inname Neem 1 - 2 capsules met een beetje vloeistof bij de maaltijd.
Voedingsstoffen per capsule
(per 2 capsules)
L-carnitine 500 mg (1.000 mg).
Naam & adres van het bedrijf BioProphyl® GmbH - Erlenweg 2 - 56729 Nitz

Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Bewaren op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kleine kinderen. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.